&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
13 februari 1999

 


[Beurstip]
[V & L informatica]
[Autosite]

Frankrijk ageert tegen
zelfstandig beleid van ECB

Van onze correspondent - FRANKFURT, zaterdag

De Franse minister van Financiën Strauss Kahn heeft gisteren gewaarschuwd voor schade aan het adres van de Economische en Monetaire Unie, als de Europese Centrale Bank een monetaire politiek volgt die tegen de wensen van de regeringen indruist.

Tijdens een rede in Berlijn zei hij: "Het zou bijzonder naïef zijn om te geloven dat de EMU kan functioneren wanneer de ECB met haar geldpolitiek langdurig handelt tegen de wil en het belang van de regeringen en de Europese burgers. Wat de ECB daarmee wint aan profilering en geloofwaardigheid, verliest ze aan legitimiteit en de Europese economie zou er op den duur zeker slechter vanaf komen."

Hiermee is de oude strijd weer opgelaaid of de ECB of de politiek het laatste woord moet hebben over rentemaatregelen in Europa. De financiële markten houden al een tijdje rekening met een renteverlaging door de hiervoor formeel verantwoordelijke ECB, die mogelijk is vanwege de inzakkende economie en de extreem lage inflatie. Een verlaging van 3 naar 2,75 procent (en wellicht dan nog eens met 0,25 procent) zou de bedrijvigheid en de werkgelegenheid ten goede komen.

Maar een renteverlaging zou ook de euro verder in waarde doen dalen ten opzichte van de dollar. Omdat de euro de laatste weken toch al zwak is tegenover de dollar is dat op zich een argument geworden voor de ECB om de rente niet te snel te verlagen. Immers, de lagere koers van de euro is toch al goed voor de Europese exportpositie en derhalve voor de bedrijvigheid.

Japan, dat langzaam uit het dal begint te klimmen, verlaagde gisteren haar extreem lage rente van 0,25 procent nog maar eens een keer tot 0,15 procent. Ondanks deze lage rente heeft het heel lang geduurd voor het consumentenvertrouwen en daarmee de kooplust herstelde.

Maar aangezien de eurozone een tamelijk gesloten economie is, die maar voor 10 tot 15 procent afhankelijk is van de export, heeft een renteverlaging meer effect dan een lage eurokoers, zo stelt Strauss Kahn. En een renteverlaging met 0,25 procent op een niveau van 3 procent grijpt dieper in dan een verlaging van bijvoorbeeld 8 naar 7,75 procent.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.