&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
13 februari 1999

 


[Autosite]
[Beurstip]
[V & L informatica]

Directielid ECB onder vuur
wegens torenhoog salaris

Van onze correspondent - FRANKFURT, zaterdag

Het Finse directielid van de Europese Centrale Bank, Sirkka Hämälainen (60), is in eigen land onder vuur komen te liggen omdat ze door haar overstap van de Finse Centrale Bank naar de ECB in Frankfurt wel een heel hoog maandsalaris gaat verdienen, terwijl ook haar onpartijdigheid in het geding is gekomen.

Naast haar maandsalaris in Frankfurt (ƒ37.000) krijgt ze vanaf 8 mei, haar zestigste verjaardag, ook een pensioenuitkering van de Finse Centrale Bank van ƒ22.200 per maand. Toen ze nog president van de Finse Centrale Bank was (1992-1998), was ze altijd faliekant tegen loonsverhogingen en pleitte voor verlaging van de pensioenuitkeringen. Het gemiddelde pensioen in Finland ligt rond de ƒ1.900 per maand.

Mede vanwege die vroegere stellingname heeft Hämälainen nu een golf van kritiek over zich heen gekregen van Finse politici, kerkleiders en kranten. Voornaamste punt is, dat Hämälainens onpartijdige positie bij de ECB in gevaar kan komen als ze maandelijks zo'n enorm pensioenbedrag uit Finland krijgt overgemaakt.

De Finse Centrale Bank stelt dat het pensioen volkomen volgens de regels is, evenals Hämälainen zelf zegt. De kritiek richt zich dan ook meer op de ethische aspecten. De Finse minister van Financiën Niinisto noemde het dubbele inkomen "verbazend". De bisschop van de de Finse stad Mikkeli liet weten "dat de indruk bestaat dat er aan de bovenkant van de samenleving en in de politiek iets andere morele waarden bestaan dan bij de gewone bevolking".

ECB-president Duisenberg wordt op 9 juli volgend jaar 65 en heeft dan ook recht op zijn pensioenuitkering van De Nederlandsche Bank, waar hij van 1982 tot 1997 president was. Hij krijgt dan overigens ook zijn in Nederland opgebouwde aow.

Volgens een woordvoerder van De Nederlandsche Bank is gistermiddag nog geprobeerd uit te vinden hoe de pensioenregeling precies zit en of het Verdrag van Maastricht uitbetaling niet verhindert, maar de Centrale Bank moest het antwoord schuldig blijven. Zuiver wettelijk gezien is het volkomen logisch dat het opgebouwde pensioen met 65 jaar tot uitkering komt.

In de tijd van Duisenberg verdiende een president van de Centrale Bank ongeveer vier ton, tegenwoordig is dat opgetrokken tot ƒ650.000. Als president van de Europese Centrale Bank verdient Duisenberg naar schatting nu ƒ750.000 per jaar.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.