&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
13 februari 1999

 


[Autosite]
[V & L informatica]
[Beurstip]

Devote wil standaard in
IT-architectuur zetten

door Monique Harmsen - BUNNIK, zaterdag

Met een omzetgroei van 102% tot ruim ƒ17 miljoen en een stijging van de nettowinst met 207% tot ƒ2,4 miljoen over 1998 lijkt beurskandidaat Devote goed op stoom te liggen om van de introductie aan de Officiële Markt van de AEX-Effectenbeurs een succes te maken. Die zal plaatsvinden vóór 1 april een succes te maken.

Erg bekend is Devote niet, buiten een selecte kring van klanten. Dat is volgens ir. R.J. Verweij oprichter en directeur dan ook een van de redenen dat het relatief jonge en kleine IT-bedrijf naar de beurs wil. In het nog nieuwe gebied waarin Devote zich beweegt, streeft het bedrijf er naar een standaard te zetten voor een allesomvattende IT-architectuur. Een goede naamsbekendheid is hierbij een hulp.

Devote houdt zich bezig met het ontwerpen en implementeren van IT-infrastructuren. Dat klinkt ingewikkeld en om het duidelijk te maken schetst Verweij een parallel met de bouw. "Net zoals in de bouw ziet een IT-architect alles in zijn geheel. Wij zetten een raamwerk op waarin onafhankelijk van een leverancier invulling kan worden gegeven. Wat je nu ziet is dat er binnen een groot bedrijf wel gebruikt wordt gemaakt van een IT-architectuur maar dat die alleen maar geldt binnen een bepaald project. Zo heb je verschillende architecturen voor bijvoorbeeld internet of datawarehousing. Wij willen een allesomvattende IT-architectuur ontwerpen waarin ook rekening wordt gehouden met de wensen van het bedrijf over tien jaar."

Tot de klantenkring van Devote behoren de top-100 bedrijven van Nederland. Zo'n 60% van de omzet komt uit het bank- en verzekeringswezen. Daarnaast richt het bedrijf zich op de retail- en telecommarkt. "We hebben doelbewust voor deze markten gekozen. Het zijn erg hectische markten", verklaart Verweij. Tot de concurrenten rekent het bedrijf grote automatiseerders met een totaalpakket zoals Cap Gemini, CMG, Origin en Ordina. Daarnaast zijn er nog een aantal specialisten zoals Syllogic en Panfox.

Het in 1994 opgerichte Devote vloeit voort uit een eerder zakeninitiatief van de beide oprichters: ingenieursbureau Van der Meer & Verweij. Vanuit de praktijk werden de twee directeuren geconfronteerd met de problemen rond het ontbreken van een goede architectuur. Ze besloten zich hierin te specialiseren.

Naast een grotere naamsbekendheid hoopt het bedrijf zo makkelijker nieuwe mensen te kunnen aantrekken. "Als we onze concurrentiepositie willen vasthouden moeten we ons kennisniveau op peil houden. Dat is moeilijker met 100 dan met 300 man." Over een personeelstekort maakt het bedrijf dat op dit moment 100 medewerkers telt zich nog geen zorgen. "We hadden vorig jaar een verloop van 1%. Het personeel heeft zelfs via een stichting 31% in het bedrijf."

Het geld dat wordt opgehaald met de introductie zal worden gebruikt om kleinere acquisities in bepaalde niches te doen. Hoeveel aandelen naar de beurs zullen worden gebracht is volgens Verweij nog niet bekend. Wel staat vast dat participatiemaatschappij Holland Venture haar 19% belang verkoopt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.