&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
13 februari 1999

 


[V & L informatica]
[Beurstip]
[Autosite]

Ahold en ASML gevraagd

AMSTERDAM, zaterdag

In navolging van Wall Street opende het Damrak gisteren opgewekt. Maar gaandeweg kwamen winstnemers in de markt. Ahold en Buhrmann lagen ijzersterk en op de lokale markt schoot NKF omhoog. Simac was fors in herstel, maar ING kreeg een tikje. Per saldo wist de AEX index 5,26 punten te winnen op 523,33.

Vooral 's morgens blaakte de beurs van optimisme en de AEX index schoot zelfs even door de 532, volgens sommige analisten een technische weerstand. Maar die stand werd niet volgehouden, omdat het vrijdag was en er weer tal van onzekerheden de kop begonnen op te steken. In Brazilië zit het IMF te onderhandelen, de steun aan Argentinië moet omhoog en in Japan was er een conflict over de economische aanpak van de regering.

De dollar hield het hier erg goed en steeg ruim een cent en de Duitse minister Lafontaine bleef hardop aandringen op weer een renteverlaging door de ECB. Volgens hem begint de groei in Europa flink te vertragen. Dat voorspelt dus weinig goeds voor de koers van de euro maar wel een hogere dollar.

Ahold is erg dollargevoelig dus de koers van Ahold steeg opvallend sterk met 5,24% naar 35,15. Nog beter deed Buhrmann het want die steeg 6,25% naar 17. In een week is daar nu 60% bijgekomen en sommige handelaren vonden dat wel een beetje veel. Maar de cijfers waren inderdaad onverwacht goed en het fonds wordt nu krachtig aanbevolen door Dresdner bank.

ASML blijft vriend en vijand verbazen. Het bedrijf heeft orders gekregen van twee chipsgiganten, Motorola en Samsung, en daarmee de hoofdprijs in de wacht gesleept. De koers steeg per saldo matig, namelijk 0,50 naar 40,15 omdat in de middag Wall Street en de Nasdaq in de duikvlucht gingen. Goldman Sachs adviseert 'houden', want het aandeel is de laatste maanden zo enorm snel gestegen.

UPC ging dan toch nog naar de beurs en het was meteen feest. De emissiekoers was 29, de eerstgedane koers 40,70 en het slot 36,55. Er gingen maar liefst 14,7 miljoen stuks (dubbelgeteld) om dus de handel heeft weer goud verdiend.

Op ING na lagen de financiële waarden redelijk. ABN Amro ziet het beheerd vermogen groeien met ƒ900 miljoen per week en dat vonden beleggers prima zodat de koers 15 eurocent opstoomde naar 18,40. Aegon deed het beter met 1,05 herstel naar 89,65 en Fortis was relatief de beste met 70 eurocent verbetering op 34,40. ING moest echter 0,90 terug naar 49,10. De gang van zaken bij Barings wekt onrust bij beleggers. "Het werd destijds gepresenteerd als de aankoop van de eeuw maar volgens mij is het de sof van de eeuw," meende een cynische handelaar.

Ondanks de dramatische winstdaling kon Kon. Olie nog 0,90 oplopen naar 39,45. Volgens handelaren is dat het effect van het hoge dividendrendement. Philips liet vijf eurocent liggen op 63. "De cijfers zijn niet goed en onbegrijpelijk, maar het concern hoeft dit jaar vanwege die enorme afschrijvingen bijna geen belasting meer te betalen. De tent loopt nog verder vol met contanten om andere bedrijven over te nemen," analyseerde een handelaar.

NKF was de grote blikvanger op de lokale markt. De koers schoot omhoog op de veel beter dan verwachte cijfers, van 14,90 naar 17,05. Simac liep een halve euro op naar 9 en maakte zo een beetje van het verliesd van donderdag goed. De omzet was overigens weer enorm met 1,2 miljoen stuks. Er wordt gefluisterd dat een grote verkoper misbruik heeft gemaakt van voorwetenschap. Fugro en Samas waren opeens in reactie.

Peter van der Tuin






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.