&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
13 februari 1999

 


[Beurstip]
[V & L informatica]
[Autosite]

Accell blijft wachten
op beloning belegger
Van een onzer verslaggevers
AMSTERDAM, zaterdag

Fietsen met een schokdemper, automatische versnelling of een boordcomputer. Bij beursnieuweling Accell Group (onder meer Batavus, Koga en Mercier) spurt de innovatie vooruit, tezamen met de winst. Alleen de koers van het aandeel blijft achter, constateerde algemeen directeur H. Wezenaar gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers. "Wij hebben onze belofte waargemaakt. Het is aan de belegger dit te honoreren."

Accell, de vroegere fietsendivisie van Atag, werd vorig jaar oktober als zelfstandig fonds op de beurs geïntroduceerd op een koers van omgerekend EUR14,76. Nadien liet het aandeel een onrustig koersverloop zien. Een piek van EUR17 werd afgewisseld door een dal van EUR9,98. Gisteren sloot het aandeel 60 eurocent lager op EUR14,20.

"Wij zijn sterk afhankelijk van de plaats van de small caps in het algemeen", stelde Wezenaar. "De grote Europese beleggers kiezen voor geïndexeerde fondsen. Dat betekent dat het voor ons wat minder is geweest. Maar we hopen dat er nu bij de beleggers een lichtje gaat branden."

Die hoop bleek dus ijdel, ondanks de goede cijfers die de fietsenproducent gisteren bekend kon maken. De nettowinst steeg met 47% naar ƒ9,8 miljoen, de omzet groeide van ƒ302 miljoen naar ƒ329 miljoen en het bedrijfsresultaat klom van ƒ14,2 miljoen naar ƒ19,3 miljoen. Per aandeel steeg de winst met EUR0,45 naar EUR1,62.

Wezenaar toonde zich zelf ook niet geheel tevreden met de resultaten, de eerste en tevens laatste die hij als directeur van Accell presenteerde. Komend september gaat hij met pensioen. Zijn opvolger wordt R. Takens, voorheen werkzaam bij CSM.

"Over het algemeen was de marktvraag terughoudend", aldus Wezenaar. De slechte weersomstandigheden drukten in het najaar de verkopen, evenals de "minder gunstige" economische situatie in Frankrijk en Duitsland. Daardoor bleven omzet en resultaat "nog enigszins achter" bij de eigen verwachting.

De omzet in kinderfietsen stond het afgelopen jaar onder druk door toeleveringsproblemen in het buitenland. De problemen bij de Duitse dochter Hercules zijn daarentegen, na twee kostbare reorganisaties, opgelost. Over 1998 werd nog wel een klein verlies geleden, maar Wezenaar verwacht dat Hercules in 1999 in de plus zal eindigen.

Voor de gehele onderneming verwacht Accell dit jaar een verdere omzet- en winstgroei, waarbij acquisities hoog op de agenda staan. De solvabiliteit van het prille bedrijf is met de huidige 30% niet sterk genoeg om de nagestreefde overnames uit eigen kas te betalen, vond de directie. Een emissie ligt "gezien het huidige koersniveau" evenmin voor de hand, aldus Wezenaar. "Maar aan geld komen, is niet moeilijk. Er zijn een aantal scenario's denkbaar", stelde hij.

Een bankkrediet of achtergestelde lening zijn er al twee.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.