&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
13 februari 1999

 


[Autosite]

Fabrikanten krijgen
schuld vuurwapengeweld

Van onze correspondent - NEW YORK, zaterdag

In een baanbrekend vonnis zijn wapenproducenten in de VS voor het eerst aansprakelijk gesteld voor schietpartijen met vuurwapens afkomstig van de zwarte markt. Een jury in New York heeft bepaald dat negen fabrikanten gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor wapengeweld. De bedrijven dragen volgens de jury schuld omdat zij nalatig waren bij de distributie van vuurwapens.

De civiele zaak was aangespannen door de nabestaanden van zes slachtoffers alsmede een overlevende. De 19-jarige Steven Fox, die sinds een schietincident met een kogel in zijn hoofd rondloopt, is de enige eiser die volgens de jury recht heeft op een schadevergoeding. De fabrikanten moeten ruim 1 miljoen gulden betalen aan Fox en zijn moeder.

De jury oordeelde dat 15 van de 25 gedaagde producenten in staten met een lakse wetgeving de markt hadden overspoeld met wapens, waardoor het illegale wapengebruik in New York was toegenomen. Negen van de 15 nalatige fabrikanten zijn volgens de jury collectief verantwoordelijk voor drie specifieke schietpartijen.

Het compromis-vonnis van de aanvankelijk sterk verdeelde jury wordt door de anti-wapenlobby beschouwd als een enorme doorbraak.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.