&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
13 februari 1999

 


[Autosite]

EU-ministers moeten
'Kosovo' vlottrekken

door Guido van de Kreeke - RAMBOUILLET, zaterdag

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie komen morgen in Parijs bijeen om het vredesoverleg over Kosovo te bespreken.

Zij moeten nagaan hoe de stagnerende vredesonderhandelingen tussen Serviërs en Albanese Kosovaren vlotgetrokken kunnen worden en hoe lang deze nog mogen doorgaan.

De Amerikaanse minister Madeleine Albright vervoegt zich zondag in het kasteel Rambouillet om het door Groot-Brittannië en Frankrijk georganiseerde overleg bij te wonen.

De EU-ministers zijn gealarmeerd omdat na een week onderhandelen de samen "opgesloten" Servische en Albanese onderhandelaars geen stap tot elkaar zijn gekomen. Bij de start is door de Contactgroep voor het voormalig Joegoslavië bepaald dat na een week conclusies moesten worden getrokken, waarbij rekening is gehouden met een mogelijke uitloop van nog zeven dagen.

De Serviërs willen geen akkoord sluiten als de Albanezen blijven weigeren de tien principes te ondertekenen die de Contactgroep voor de oplossing van het conflict in Kosovo heeft opgesteld. "Wij willen dat ze ondertekenen. Als zij dat niet doen, blokkeren ze de besprekingen", aldus de Servische president Milutinovic, die als delegatieleider optreedt. Hij voorspelde een tweede Vietnam, als de NAVO de Serviërs met luchtaanvallen tot een akkoord met de Albanese meerderheid in Kosovo wil dwingen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.