&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
13 februari 1999

 


[Autosite]

Senaat spreekt Clinton vrij

Van onze correspondent - NEW YORK, zaterdag

Amerika opgelucht na vrijspraak president

President Bill Clinton heeft een klinkende overwinning behaald in het impeachment-proces. De president gaat volgens de Senaat geheel vrijuit in het Monica Lewinsky-schandaal dat Amerika meer dan een jaar in een wurgende greep hield.

De Senaat oordeelde gisteravond dat de president niet schuldig is aan meineed en belemmering van de rechtsgang bij het in de doofpot stoppen van zijn seksuele relatie met de voormalige Witte Huis-stagiaire.

Clinton was voor afzetting voorgedragen door het Huis van Afgevaardigden. Hij is de tweede president uit de geschiedenis van de Verenigde Staten die terecht moest staan in de Senaat. De uitkomst van het impeachment-proces stond bij voorbaat al vast, omdat de voor afzetting vereiste tweederde meerderheid (67 senatoren) ontbrak.

De Republikeinse aanklagers leden een gevoelige nederlaag omdat zij zelfs geen eenvoudige meerderheid van 51 senatoren achter zich kregen voor de twee ten laste gelegde impeachment-artikelen.

Alle 45 Democraten stemden voor vrijspraak op het punt van meineed. Tien van de 55 Republikeinen verklaarden de president eveneens niet schuldig aan liegen onder ede tegenover een grand jury, zodat Clinton van meineed is vrijgesproken door in totaal 55 senatoren.

Clinton werd door 50 senatoren niet schuldig geacht aan obstructie van de rechtsgang. Alle 45 Democraten stemden ook op dit punt van de aanklacht voor vrijspraak. De partijgenoten van de president werden daarbij gesteund door vijf Republikeinen.

De door Democraten voorgestelde motie om de president na het proces te berispen voor zijn gedrag in de Lewinsky-affaire stuitte op verzet van de Republikeinen, die dat onvoldoende vonden. Steun voor een officiële reprimande verdween de afgelopen dagen als sneeuw voor de zon, zodat de president zelfs zonder formele tik op de vingers uit het impeachment-drama tevoorschijn lijkt te komen.

Met de vrijspraak voor de president komt na vijf weken een eind aan het historische proces dat voortvloeide uit het onderzoek van onafhankelijk aanklager Kenneth Starr naar de vermeende misdrijven van Clinton in het Lewinsky-schandaal. Starr begon zijn onderzoek dertien maanden geleden, nadat de president en Lewinsky in de civiele zaak van Paula Jones onder ede hun seksuele relatie ontkenden.

De aanklager lanceerde op 9 september 1998 elf afzettingsgronden tegen Clinton. De Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden stelde de president vervolgens eind vorig jaar in staat van beschuldiging wegens meineed en belemmering van de rechtsgang.

Enkele uren na zijn vrijspraak betuigde een emotionele Bill Clinton opnieuw spijt voor zijn misdragingen in de Lewinsky-affaire. In een zeer korte toespraak riep de president het volk op tot verzoening: "Nu vraag ik aan alle Amerikanen zich weer te wijden aan de toekomst van het land. Dit kan en dit moet een tijd van verzoening en vernieuwing zijn", aldus de president.

Net na de stemming in de Amerikaanse Senaat over vrijspraak voor de president, werd er alarm geslagen wegens een bommelding. Twee verdiepingen van de Senaat en de persruimte moesten ontruimd worden.