&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
13 februari 1999

 


[Autosite]

Arafat: statenbond
Palestina-Jordanië

Van onze correspondent - JERUZALEM, zaterdag

Vijf dagen na de dood van de Jordaanse koning Hoessein heeft PLO-leider Jasser Arafat gisteren een oud idee van stal gehaald en de nieuwe Jordaanse vorst, koning Abdallah, een confederatie voorgesteld tussen "tweelingbroer" Jordanië en een toekomstige Palestijnse staat.

Het plan was feitelijk een afspraak tussen Arafat en koning Hoessein, bekrachtigd in 1985 door het Palestijnse parlement in ballingschap (PNC), maar later door de Jordaanse vorst toch afgewezen omdat de Palestijnen de staat Israël niet wilden erkennen. Sindsdien heeft Hoessein alle pogingen van Arafat om het idee van een confederatie nieuw leven in te blazen van de hand gewezen.

Overhand
Ook de kort voor zijn dood vervangen kroonprins Hassan was een tegenstander van het plan. Tweederde van de 3,8 miljoen Jordaniërs is van Palestijnse origine en zowel Hoessein als Hassan waren bevreesd dat met een confederatie met de westelijke Jordaanoever en de Gazastrook goed voor meer dan twee miljoen inwoners de Palestijnen de overhand zouden krijgen.

Het lijkt erop dat Arafat, die het idee gisteren verrassend ventileerde op een routinebijeenkomst met zijn Fatah-partij in Hebron, probeert uit te vinden hoe de nieuwe koning Abdallah over het plan denkt.

De eerste reactie was niet hoopgevend. Jordaanse woordvoerders verklaarden dat het idee van een confederatie pas bespreekbaar is als er een Palestijnse staat is. Arafat zou ook vóór de totstandkoming van een Palestijnse staat al tot een confederatie willen overgaan, zo verklaarde zijn woordvoerder Nabil Abu Rdeineh.

Israël reageerde al even lauw als Jordanië, benadrukkend dat een confederatie juist een Palestijnse staat noodzakelijk maakt, iets waar in de Israëlische politiek het laatste woord nog niet over is gezegd.

Arafat lijkt met het confederatieplan ook een uitweg te zoeken uit een moeras waarin hij zichzelf heeft begeven door keer op keer te verklaren dat hij op 4 mei dit jaar eenzijdig een eigen staat zal uitroepen, zoals die was voorzien in het vijf jaar geleden begonnen, maar inmiddels vastgelopen vredesproces.

De afgelopen weken heeft Arafat aangegeven dat die datum niet heilig is, mede na druk van de Verenigde Staten en Europa die willen dat een Palestijnse staat het product is van onderhandelingen. Israël heeft al gedreigd over te zullen gaan tot annexatie van grote delen van de westelijke Jordaanoever mocht Arafat die staat afkondigen.

Israël gaat bovendien op 17 mei naar de verkiezingen en Arafat lijkt nu in te zien dat het eenzijdig uitroepen van een staat het verkiezingsresultaat voor hem wel eens nadelig kan beïnvloeden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.