&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
13 februari 1999

 


[Netaspect]
[VSB Hypotheken]
[Matchbank]
[Albert Heijn]
[Eurocard Mastercard]
[CMG]
[Prive Roddelbox]
[FBTO verzekeringen]
[World OnLine]

Nog steeds lawine-
alarm Oostenrijk

door Dominique Weesie - LECH (OOSTENRIJK), zaterdag

De 375.000 Nederlanders die de komende dagen in Oostenrijk wintersportvakantie vieren, wordt door de autoriteiten op het hart gedrukt uiterste voorzichtigheid in acht te nemen.

Als gevolg van de hevige sneeuwval (ruim 2,5 meter), die met name Tirol en Vorarlberg de afgelopen dagen teisterde, is de kans op lawines namelijk levensgroot. Op dit moment geldt in beide Oostenrijkse provincies de hoogste lawine-alarmfase.

De politie heeft aangekondigd skiërs, die zich buiten de piste begeven, zonder pardon op de bon te slingeren omdat juist door dit roekeloze gedrag lawines zeer gemakkelijk kunnen ontstaan. "Wie onze aanwijzingen niet opvolgt, kan rekenen op een forse boete", zo verklaarde gisteren de commandant van politie in Lech.

De grote stroom toeristen wordt door de plaatselijke autoriteiten met angst en beven tegemoet gezien. Daarom is gisteren alles in het werk gesteld om catastrofes, zoals eerder deze week in Chamonix, te voorkomen. Met helikopters werd op gevaarlijke punten dynamiet afgegooid om lawines op te wekken. Dit is echter slechts voor een deel gelukt. Ook vreest men de tijdelijke temperatuurstijging die voor maandag is voorspeld. Die verhoogt eveneens het lawinegevaar.

Bevriezing
Voorlopig zullen de Nederlandse wintersporters echter worden geconfronteerd met Siberische koude. De temperatuur in de Alpen komt niet hoger dan minus 20 graden. Op 2000 meter komt het kwik overdag zelfs niet boven de minus 25 graden uit. Als gevolg hiervan meldden zich gisteren enkele tientallen mensen met bevriezingsverschijnselen bij het plaatselijk medisch centrum te Lech.

Het is overigens maar de vraag of alle Nederlandse wintersporters vandaag op hun plek van bestemming zullen arriveren. Volgens de ANWB moeten de vakantiegangers rekening houden dat de wegen als gevolg van lawines opnieuw zullen worden afgesloten. Zo ging gisteren opnieuw het Paznauntal, dat leidt naar Ischgl en Galtür, op slot door een lawine. Pas tegen het einde van de middag werd de pas weer vrijgegeven.

De Achenpas, de hoofdroute naar het bij Nederlanders zeer geliefde Zillertal, is nog altijd wegens lawinegevaar gesloten. Ook Lech is alleen vanuit het zuiden met sneeuwkettingen bereikbaar. Sneeuwkettingen zijn overigens bijna overal in Oostenrijk onontbeerlijk. De Nederlandse vakantiegangers is dan ook op het hart gedrukt deze al in Nederland aan te schaffen, omdat in Alpen zelf bijna geen sneeuwketting meer te krijgen is.

Zo wordt voor vandaag opnieuw zo'n twintig centimeter verse sneeuw verwacht in de Alpen. Vanaf woensdag wordt zelfs zware sneeuwval voorspeld.

Het speciaal door de ANWB ingestelde informatienummer werd overigens gistermiddag al bijna duizendmaal gebeld. Op dit nummer (089-76764100) kunnen wintersportersde laatste informatie krijgen over de toestand op het Oostenrijkse wegennet.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.