&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
13 februari 1999

 


[VSB Hypotheken]
[Prive Roddelbox]
[Albert Heijn]
[World OnLine]
[Netaspect]
[FBTO verzekeringen]
[CMG]
[Matchbank]
[Eurocard Mastercard]

Dieet en beweging voor
afslankers onvoldoende

Van onze medische redactie - LEIDEN, zaterdag

Een dieet en meer bewegen blijken niet de beste wapens tegen het overgewicht van veel Nederlanders, omdat maar weinigen de daarvoor noodzakelijke discipline kunnen opbrengen. Op dit moment kampt ongeveer 10 procent van de bevolking met overgewicht. Zij lopen een hogere kans te worden getroffen door hart- en vaatziekten, suikerziekte en bepaalde vormen van kanker.

Uit onderzoek van de Leidse internist dr. H. Pijl blijkt dat veel mensen die een dieet volgen en meer zijn gaan bewegen na twee jaar nog steeds op hun oude gewicht zitten of zelfs zwaarder zijn geworden. "In de eerste maanden verliezen ze gewicht", zegt Pijl. "Maar slechts weinig mensen houden de combinatie van dieet en beweging gedurende langere tijd vol."

Alleen in combinatie met een operatie of medicijnen leiden dieet en bewegen tot gewichtsverlies. Pijl: "Pillen kunnen helpen, een operatie doet dat zeker. Die is overigens alleen aan te bevelen als het gaat om mensen die tientallen kilo's lichter moeten worden." Pijl presenteerde de resultaten van zijn onderzoek gisteren tijdens een studiedag voor internisten en huisartsen van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Het Leids Universitair Medisch Centrum, dat veel onderzoek doet naar de oorzaken van overgewicht, test momenteel medicijnen die de eetlust afremmen dan wel er voor zorgen dat vetten in de maag worden gesplitst, zodat die niet in het lichaam worden opgenomen en opgeslagen.

De meest gehanteerde methode om ernstige vormen van overgewicht te behandelen is momenteel de maagband-procedure, waarbij een opblaasbare band om de maag gelegd om die operatief te verkleinen. Ongeveer vijftien ziekenhuizen passen deze methode, die niet door ziektekostenverzekeraars wordt vergoed, toe. Dat betekent volgens Pijl dat de operatie in Nederland jaarlijks niet meer dan 750 keer wordt uitgevoerd. De kosten van de ingreep worden geschat op 10 à 15.000 gulden. Kandidaat-patiënten moeten twee tot drie jaar op een behandeling wachten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.