&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
13 februari 1999

 


[VSB Hypotheken]
[Matchbank]
[CMG]
[Albert Heijn]
[FBTO verzekeringen]
[World OnLine]
[Netaspect]
[Prive Roddelbox]
[Eurocard Mastercard]

Carnaval barst los in zuiden

door Joan van den Dungen en Cees Jansen - EINDHOVEN, zaterdag

Vandaag barst in het zuiden van ons land het carnaval in alle hevigheid los. Verreweg de meeste kroegen zullen vier dagen lang op zijn kop staan bij het 'feest der zotten'.

Op veel plaatsen werd echter gisteren al de aftrap gegeven. De leerlingen van de meeste basisscholen in Brabant en Limburg huppelden, uitgedost als Teletubbie, indiaan, heks of prinses, uitbundig mee in hun schooloptocht.

De honderden carnavalsverenigingen ploeterden ook weer maanden lang op de praalwagens. In 'Krabbegat' (Bergen op Zoom) zal de, naar het schijnt omvangrijke boezem van burgemeester mevrouw Hans van de Berg onder de loep genomen worden door 'De Leutige Krabben'.

Ook de zuidelijke horeca heeft weer handenwrijvend uitgezien naar het volksfeest. Ondanks de kou wordt het volk massaal verwacht. De komende dagen zullen vele miljoenen biertjes getapt worden. De brouwerijen doen overigens uiterst geheimzinnig over hun omzetten.

Volgens een woordvoerder van Interbrew Breda draaien de meeste uitbaters in vier dagen tijd zo'n 10 procent van hun jaarlijkse omzet. De brouwer houdt constant twintig bierwagens op de weg om de voorraad in de kroeg op peil te kunnen houden.

In diverse plaatsen heeft de horeca het feest aangegrepen om actie te voeren tegen geweld op straat en in het café. Onder meer het uitgaanscentrum Stratumseind in Lampegat (Eindhoven), waar zo'n 100.000 feestneuzen verwacht worden, is gedecoreerd met tienduizenden witte ballonnen met lieveheersbeestjes erop.

In het centrum van Roosendaal (Tulpetanestad) zal het bier in plastic glazen geschonken worden, die geschikt zijn voor hergebruik.

Justitie kondigt aan dat vechtersbazen en raddraaiers streng aangepakt zullen worden. Het hoofdbureau in Den Bosch is dag en nacht bemand met een officier van justitie om een lik-op-stukbeleid te kunnen uitvoeren.

De politie waarschuwt ook tegen de verwachte verspreiding van vals geld. De laatste weken zijn in beide provincies valse briefjes van 25, 50 en 250 gulden, die bedrieglijk echt lijken, opgedoken. Woordvoerders houden er rekening mee dat de biljetten vooraf in de praktijk 'getest' zijn en dat men er tijdens de carnaval massaal mee zal proberen te betalen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.