&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
13 februari 1999

 


[Matchbank]
[FBTO verzekeringen]
[Eurocard Mastercard]
[Albert Heijn]
[Prive Roddelbox]
[World OnLine]
[CMG]
[VSB Hypotheken]
[Netaspect]

Verrassende verklaring
brandweerbaas over
lading El Al-toestel

door Sjuul Paradijs en Jeroen Hendriks - DEN HAAG, zaterdag

De Amsterdamse brandweercommandant Hugo Ernst heeft gisteren, tot grote verbazing van de parlementaire enquêtecommissie, onder ede verklaard dat hij al op de avond van de Bijlmerramp wist dat de alarmerende melding van El Al over gevaarlijke lading in het vrachtvliegtuig onjuist was.

De commissie werd verrast door de mededeling van Ernst omdat hij deze informatie niet in zijn voorgesprek met de commissie heeft genoemd. Bovendien blijkt Ernst de leden van zijn korps op 5 februari, kort na de onthulling van de verkeersleiders dat zij informatie over de gevaarlijke lading 'onder de pet hadden gehouden', een brief te hebben geschreven waarin hij zegt geschrokken te zijn.

Gisteren voor de enquêtecommissie verklaarde de brandweercommandant echter dat hij de commissie in het voorgaande gesprek niet heeft ingelicht, omdat hij direct na de ramp wist dat het 'non-informatie' was. Hij heeft daarom ook de toenmalige hoofdcommissaris Nordholt en burgemeester Van Thijn daar nooit over verteld.

Ook heeft Ernst in zijn voorgesprek gezegd dat hij kort na de ramp wist van het verarmde uranium in het toestel. Gisteren stelde hij, evenals oud-hoofdcommissaris Nordholt, pas een jaar later hiervan te hebben gehoord. Volgens Ernst werd hij in het voorverhoor "op het verkeerde been gezet" door de commissie.

Commissieleden lieten na afloop van de verhoren doorschemeren de verschillen in de verklaringen van de brandweercommandant heel merkwaardig te vinden. Ook vinden zij het vreemd dat Ernst wist dat er geen gevaarlijke lading was, maar toch twee dagen later aan zijn personeel schrijft dat hij erg is geschrokken van het nieuws.

Ook bij het Amsterdamse brandweerkorps is gisteren met stijgende verbazing en verbolgenheid de getuigenverklaring van hun hoofdcommandant H. Ernst aangehoord.

"Als hij zegt dat hij van verarmd uranium in het vliegtuig niets wist, komt dat op ons op zijn zachtst gezegd vreemd over," zegt woordvoerder Cor Ronner van de ondernemingsraad. Ernst heeft verklaard dat hij pas na een jaar op de hoogte was van de aanwezigheid van het verarmde uranium in de El Al-boeing.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.