&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[ABN AMRO]
[Autosite]

De Jongh: "Het is geen schande
om van 'Cipo' te verliezen"

door Raymond Kerckhoffs - MANACOR, dinsdag

Zelf noemde hij het geen schande. Verliezen van 's werelds beste sprinter, Mario Cipollini is dat ook niet. Zeker niet als je een coming-man bent die de beste jaren nog voor de boeg heeft. Steven de Jongh was dan ook in zijn nopjes met de tweede plaats in de tweede rit van de Ronde van Mallorca. In de eindsprint mengde de 25-jarige Noord- Hollander zich in het geweld en moest hij alleen 'Supermario' voorlaten.

"Natuurlijk had ik liever gewonnen, maar ik kon niet meer over Cipollini heen komen", vertelde De Jongh. "Deze klassering is voor mij een bewijs dat ik weer sterker ben geworden. Ieder seizoen boek ik progressie. Ook dit jaar hebben de tests dat weer uitgewezen. Niet dat ik een spectaculaire sprong voorwaarts maak, maar ik voel dat ik dichter bij de top aansluit."

• "Alles oké", lijkt Johan Museeuw hier te zeggen. In de Ronde van Mallorca was Cippollini in de eindsprint echter weer eens de sterkste.

FOTO: COR VOS.

De Jongh kreeg in de rit door het binnenland van Mallorca de mogelijkheid om voor zijn eigen kans te sprinten, nadat kopman Jeroen Blijlevens op een col moest lossen. De ritwinnaar van zondag voelde zich nog niet sterk genoeg om bergop te forceren. De Jongh: "In de finale hebben Andreas Klier, Tristan Hoffman en Hendrik van Dijck me naar voren geloodst. In de laatste kilometer heb ik voor het wiel van Cipollini gekozen, maar die is nog een maatje te groot."

'Mooie Mario' was op het podium weer het stralende zonnetje. De Italiaan toonde andermaal zijn klasse. "Nu weet iedereen dat mijn tijdperk ook dit seizoen nog niet ten einde is", aldus Cipollini. "Winnen is het enige dat voor mij telt. Zondag zat ik opgesloten. Ik wilde me revancheren en ben blij dat een dag later al is gelukt. Een rit winnen op Mallorca telt zeker voor mij. Natuurlijk, het is geen klassieker of een etappe-overwinning in de Tour de France of de Giro d'Italia. Het is echter wel een zege bij aanvang van het seizoen en dat motiveert enorm."

Op weg naar Manacor waren het Telekom en Saeco die het tempo hoog hielden. Alleen Rolf Sörensen van de Rabobank slaagde er in de finale nog in om te demarreren. De Deen pakte tien seconden, maar op twee kilometer voor de streep werd hij teruggepakt. Voor Cipollini kwam de zege in beeld, terwijl Steven de Jongh met zijn tweede plaats een mooi toekomstvisioen zag.

"Ik hoop ook steeds een trapje hoger te komen", gaf de oud-Nederlandse amateurkampioen aan. "Verleden jaar won ik de Ronde van Zweden en startte ik in zowel de Tour de France als de Vuelta a Espana. Dit jaar wil ik me vooral richten op de voorjaarsklassiekers. Ik denk dat ik in wedstrijden als Omloop het Volk, Dwars door België en Gent-Wevelgem een rol van betekenis kan spelen. In de wereldbekerwedstrijden, zoals de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, kom ik normaal gesproken nog tekort. Daar zal de gehele ploeg in dienst rijden van Peter van Petegem."

Of De Jongh een concurrent van Blijlevens wordt, zal de toekomst moeten uitwijzen. "Jeroen is de kopman", zegt de Noord-Hollander voorlopig nog resoluut. "Hij is een zekere factor. Ik moet nog groeien als sprinter. Daarom zal ik me voor hem blijven opofferen en moet ik wachten op de kansen die ik krijg. Dit was er een, maar er gaan er zeker meer volgen. Ik heb nu de luxe dat ik kan rijpen in de schaduw."

Ronde van Mallorca, tweede etappe Manacor - Manacor: 1. Cipollini (Ita) 166 km in 4.06.49, 2. De Jongh (Ned), 3. Zabel (Dui), 4. Sanroma (Spa), 5. Hunt (GBr), 6. Hiemstra (Ned), 7. McEwen (Aus), 8. Freire (Spa), 9. Pronk (Ned), 10. Van Bon (Ned), 15. Talen, 17. Hoffman, 20. Cerneus, 27. Kroos, 36. Van Kessel, 38. Van Dartel, 42. Boven, 45. Van Schalen, 53. Jeurissen, 63. Reinerink, 80. Vries 0.19, 84. Knaven 0.19, 120. Van Velzen 0.38, 121. Den Bakker, 142. IJpendburg 5.21, 149. Dekker 5.21.

Klassement: 1. Cipollini 5.52.45, 2. Zabel, 3. McEwen, 4. Sanroma, 5. De Jongh, 6. Hiemstra, 7. Pronk, 8. Perdiguero (Spa), 9. Verziagi (Ita), 10. Steels (Bel), 19. Reinerink, 22. Van Bon 0.22, 23. Hoffman 0.14, 35. Van Dartel 0.50, 44. Jeurissen, 48. Kroon, 49. Boven, 56. Knaven 1.09, 77. Cerneus 1.33, 91. Den Bakker 2.32, 99. Van Schalen 4.14, 100. Talen 4.22, 104. Vries 4.51, 111. Dekker 6.11, 113. IJpendburg.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.