&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[Autosite]
[ABN AMRO]

Oude Kamphuis en Van Bommel
exponenten van nieuwe lichting

door Yoeri van den Busken - LIMASSOL, dinsdag

Nadat Jan Wouters een voorzetje had gegeven door te verkondigen dat op de Nederlandse spelersmarkt nog best klasserijke koopwaar te vinden is, versnelde de wandelgang z'n pas. Niels Oude Kamphuis (FC Twente) en Mark van Bommel (Fortuna Sittard) werden direct in verband gebracht met Ajax. Beide steunpilaren van het olympisch elftal zijn exponenten van een nieuwe lichting Hollandse jongens die niet per se al op hun 21e de status van voetbalmiljonair met villa, tropisch zwemparadijs, Ferrari en butler willen bereiken, maar liever eerst de nationale top 'gedaan' willen hebben.

Niels Oude Kamphuis weet niet meer of hij zestien of zeventien was; een jonge debutant in het shirt van FC Twente was hij in ieder geval wel. Maar hij was ook een middenvelder, die op de, door velen vervloekte rechtsbackpositie belandde toen de nood hoog was bij de Tukkers. "Nog steeds denk ik dat ik op het middenveld beter tot mijn recht kom", aldus de 21-jarige Oude Kamphuis, die niettemin uitgroeide tot een veelzijdige verdediger en daar nu vrede mee heeft. "Een rechtsback is niet meer puur de balafpakker van voorheen. Systemen zijn veranderd, de positie wordt steeds belangrijker. Er gaat veel dreiging uit van een opkomende verdediger en als je dan van nature een middenvelder bent, kom je een heel eind."

Niels Oude Kamphuis (links) en Mark van Bommel ontspannen zich aan de vooravond van de kwalificatiewedstrijd in Limassol. Van een echte voetbaltraining kwam er wegens de overvloedige regenval weinig terecht.

FOTO: ANDREAS MANOLIS.

Oude Kamphuis, die in het olympisch team wel rechts op het middenveld speelt, lijkt zich net op tijd aan te dienen. Frank Rijkaard selecteerde geen rechtsback voor de interland tegen Portugal omdat er in het mondiale topvoetbal een moderne uitvoering van een mandekker gevraagd wordt. Via Jong Oranje naar Ajax en het A-elftal? Het lijkt een logisch rozenpad voor Oude Kamphuis. "Dat klopt. Maar ik denk er eerlijk gezegd nog niet zo over na. Je ziet het vaak gebeuren met spelers die in een vroeg stadium een belangrijke beslissing over hun toekomst nemen en er daarna onbewust toch mee bezig zijn. Dat gaat ten koste van je spel. Ik wil dit seizoen nog lekker voetballen en laat het verder aan de clubs over. Maar ik heb ook gelezen dat Twente geld nodig heeft."

Ondanks zijn 21 jaar is Mark van Bommel reeds zes jaar een kind van Vrouwe Fortuna. "Omdat ik zo'n 150 wedstrijden in het eerste heb gespeeld, denken veel mensen dat ik al 25 ben", lacht de voetballer van stand, die niet leek los te komen van het stigma van eeuwig talent. "Nol Hendriks (suikeroom van Roda JC, red.) heeft ooit in een interview gezegd dat er nog maar één talent in Nederland was: Van Bommel. Dat heeft me lang achtervolgd. Ik ging me storen aan al die verhalen, tot ik op een gegeven moment dacht: nu is het afgelopen! Ik vind zelf dat als je qua leeftijd de twintig bereikt, je geen talent meer bent. Gelukkig hoor ik het nu niet meer en dat ligt ook aan jezelf. Speel je goed, dan gaan de mensen je als een vaste waarde zien."

De kritiek had deels te maken met een donkere periode in zijn voetballeven, toen Pim Verbeek nog trainer was in Sittard. "Na een goed eerste jaar, waarin we promoveerden, boterde het niet meer zo tussen ons. De komst van Bert van Marwijk betekende min of meer mijn redding, anders had ik misschien nog steeds op de bank gezeten of als rechtshalf gespeeld. Ik vind de mogelijkheden aan de zijkant te beperkt. Nu ben ik de verdedigende middenvelder, of speel, zoals in het olympisch team, in de laatste lijn. Dan heb ik het spel voor me en kan ik inschuivend mijn aanvallende kwaliteiten ook etaleren."

In de anderhalf jaar onder oud-speler Bert van Marwijk kwam Van Bommel tot volle wasdom. "Op dit niveau word je elke week slimmer in verschillende kleine dingen. Als je zelf ziet dat het goed gaat, neem je ook meer aan. Met de wedstrijd komt de wijsheid. Daarin speelt Van Marwijk een belangrijke rol, want ik blijf me ontwikkelen. In het begin was ik speels, maar dat heb ik afgeleerd. Ik weet nu dat ik niet moet overdrijven als het goed loopt."

Ofschoon Ajax weigert op geruchten in te gaan, duikt ook de naam Mark van Bommel steeds weer op wanneer het gaat om de toekomst van Ajax. Vreemd is het niet. Eerder toonden PSV en Feyenoord al serieuze belangstelling voor de 'Fortunees', die nog tot 2003 onder contract staat in Sittard maar een clausule liet opnemen dat hij bij een sportieve verbetering mag vertrekken. "Via via ging het gerucht als een lopend vuurtje, maar ik noch de VVCS is door Ajax benaderd. Ook al is het niet waar; het is toch leuk. Het geeft namelijk aan dat ik redelijk bezig ben. Ajax is een wereldclub en het is niet mijn intentie om de nieuwe Mister Fortuna te worden. Dus als ze echt komen en de voorwaarden zijn goed, hoef ik niet lang na te denken."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.