&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[ABN AMRO]
[Autosite]

Ook in Parijs wacht de
verschrikkelijke sneeuwman

door Valentijn Driessen - AMSTERDAM, dinsdag

Wat zullen de treinreizigers tussen Den Bosch en Amsterdam raar opgekeken hebben. Zijn dat niet Ruud van Nistelrooy en Marc van Hintum, spelers van het Nederlands elftal met hun voetbaltas? Inderdaad, de twee Brabanders zaten daar tussen de rails. Niet een plaats waar je profvoetballers dagelijks aantreft, maar het duo was met de auto gestrand op de A2. Vandaar de trein als alternatief. Hoewel Van Nistelrooy en Van Hintum twee uur te laat kwamen opdagen in Hilton Amsterdam (verzamelplaats van Oranje voor de oefeninterland tegen Portugal morgen in Parijs) waren ze niet de laatsten.

Die eer viel te beurt aan de Spaanse en Italiaanse afvaardiging van Oranje. Zij arriveerden zo'n vier uur te laat. De vliegtuigen wilden niet vertrekken omdat op Schiphol banen waren gesloten vanwege de sneeuwval. Wat resulteerde in een vertraging van bijna drie uur.

Frank Rijkaard: "Portugal is een tegenstander die ons niet ligt. Dat blijkt wel uit de cijfers."

FOTO: HANS VAN TILBURG

Bondscoach Frank Rijkaard maakte zich niet druk. "Net als heel Nederland zaten ook veel spelers vast. In het verkeer wel te verstaan." Eigenlijk waren alleen Frank de Boer, de Feyenoorders, Dries Boussatta en Michael Mols op tijd. Twee laatstgenoemden wonen dan ook nagenoeg om de hoek bij Hilton Amsterdam.

"Een raar begin," typeerde Rijkaard het binnendruppelen. Er werd meer improvisatie van de bondscoach verwacht omdat de bijvelden van de Amsterdam ArenA werden afgekeurd en de training daarom geen doorgang kon vinden. Onder het dak van het multifunctionele stadion was wel ruimte, maar geen gras. "Vandaar hebben we voor deze middag een fitnessprogramma in elkaar gedraaid voor de spelers in het hotel. In Parijs zullen we voor de eerste keer met elkaar op het veld staan."

Grote afwezige was Marc Overmars. Hij belde 's ochtends na een onrustige nachtrust naar de bondscoach. Buikgriep en koorts luidde de diagnose en Rijkaard voegde Boudewijn Zenden bij de spelersgroep. Gezien het late tijdstip had de Limburger geen tijd meer naar Amsterdam te reizen. Hij zal vandaag met het eerste vliegtuig van Barcelona naar Parijs vliegen.

Zenden is een opmerkelijke keus van Rijkaard omdat hij nauwelijks aan spelen toekomt in Barcelona. Dat de linkerspits toch in beeld verscheen kwam omdat Giovanni van Bronckhorst kampt met een blessure en Rijkaard Zenden persoonlijk kent en weet wat hij aan hem heeft. "Hij is nooit uit m'n gedachten geweest en ik heb hem altijd als potentiële kandidaat gezien. Ik verwacht dat hij zich moeiteloos aanpast en dat deze selectie een aanmoediging voor hem is om te blijven knokken voor een basisplaats in Barcelona. Hij mag niet veel spelen, maar hij valt regelmatig in en traint elke dag op hoog niveau."

Zenden bewaart persoonlijk goede herinneringen aan het Parc des Princes. Hoewel Nederland aldaar de strijd om de derde en vierde plaats tegen Kroatië verloor (2-1) nam hij wel de enige treffer voor z'n rekening.

Rijkaard heeft niet het gevoel dat z'n internationals een wedstrijd tegen Portugal zien als een verplicht nummer. "Kan ook niet als je de resultaten tegen Portugal erbij neemt. Zowel met Oranje als met de clubteams spreken de cijfers niet bepaald in ons voordeel. Het is een tegenstander, die ons niet ligt. Ze spelen defensief, gegroepeerd, technisch voetbal en hebben een aantal topspelers rondlopen. We moeten de wedstrijd serieus nemen want ik verwacht veel van de Portugezen."

Volgens de Amsterdammer komen z'n internationals graag bij elkaar. "Ze geven me het gevoel dat het bijzonder leeft, waar we naar toe werken: EURO 2000. Of het niet te zwaar is? Heb ik niets van gemerkt. Zowel de spelers als de clubs hebben niet gevraagd om ze te sparen. Iedereen beseft dat we bezig zijn met het EK en dat het om een gigantisch evenement gaat."

Vandaag zal de voorbereiding specifieker in de richting van Portugal gaan. Omdat Michael Reiziger afwezig is en Rijkaard geen specifieke rechtervleugelverdediger als vervanger heeft opgeroepen, is het onduidelijk wie die plaats gaat innemen. "Ik heb wel een idee, maar zoals bekend zal de spelersgroep dat als eerste vernemen." Ronald de Boer en Kees van Wonderen lijken de aangewezen spelers. "Hoewel we de positie niet dubbel bezet hebben, maak ik me geen zorgen. Ik zie voldoende mogelijkheden binnen de groep om Reizigers afwezigheid op te lossen."

Ook in Parijs laat de verschrikkelijke sneeuwman zich gelden, maar vooralsnog heeft het Oranje-kamp geen geluiden vernomen dat de wedstrijd tegen Portugal op losse schroeven staat. "Je houdt met alles rekening," aldus Frank Rijkaard, "maar we gaan voorlopig uit van het door ons opgestelde schema. Tot we andere informatie krijgen."


Als Ronald de Boer en Jaap Stam tegen Portugal aan spelen toekomen zijn het jubilarissen bij Oranje. Ronald de Boer speelt z'n 50e interland terwijl Jaap Stam voor de 25e maal het Oranje shirt om de schouders draagt.

• 5000 fans van Oranje kunnen alsnog besluiten af te reizen naar Parijs voor de vriendschappelijke interland tegen Portugal. Zoveel toegangskaarten zijn morgen beschikbaar aan de kassa's van het Parc des Princes voor Nederlandse supporters.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.