&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[ABN AMRO]
[Autosite]

Ancelotti wacht zware
taak bij Juventus

TURIJN, dinsdag

Amper 20 uur na het vrijwillige vertrek van trainer Marcello Lippi heeft het bestuur van Juventus zijn opvolger aangesteld. Het is Carlo Ancelotti, de voormalige coach van Parma. Hij was al in het bezit van een contract voor de komende twee seizoenen bij Juve, de ploeg van international Edgar Davids.

Ancelotti staat voor de zware taak om de 'Oude Dame' weer op de been te helpen. Juventus bezet momenteel de negende plaats in de Serie A, 15 punten verwijderd van koploper Fiorentina. De ploeg is al uitgeschakeld in het nationale bekertoernooi. Alle hoop is in feite gevestigd op overleving in de Champions League, waarin Juventus op 3 maart de eerste wedstrijd voor de kwartfinale speelt tegen Olympiakos Piraeus.

Lippi hield zondagavond de eer aan zichzelf door zijn ontslag aan te bieden na het vernederende verlies met 4-2 voor eigen publiek in Turijn tegen Parma. Hij had al eerder aangekondigd dat het zijn laatste seizoen bij Juventus zou zijn, maar zolang wilde Lippi niet meer wachten. "Als de problemen met deze ploeg door mij worden veroorzaakt, dan dien ik hierbij mijn ontslag aan. Laten we maar eens zien hoe het team speelt zonder de ballast van Lippi."

Voorzitter Vittorio Chiasuna accepteerde het ontslag even later en het bestuur ging in conclaaf over de benoeming van een opvolger. Die was snel gevonden. "De beslissing van Lippi was onherroepelijk", aldus de preses. "We hebben het met grote droefheid geaccepteerd. Maar we zijn wel blij dat Ancelotti op ons verzoek tot vervroegde samenwerking is ingegaan."

De laatste keer dat Juventus zo laag stond op de ranglijst, was in 1962. Aan het eind van het seizoen was de ploeg beland op de twaalfde positie, de laatste rangschikking ooit. Lippi suggereerde zondag dat de ploeg eigenlijk niet meer goed speelde sinds hij in december aankondigde na het seizoen te vertrekken, vrijwel zeker naar Inter. "Helaas was het team daarna niet meer in staat te spelen zoals ik dat graag zag. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid daarvoor op me."

In twintig wedstrijden scoorde Juventus, met ook wereldvoetballer Zinedine Zidane in de selectie, slechts 22 keer. De Fransman Thierry Henry en de Argentijn Juan Esnaider kwamen de aanval tussentijds versterken, maar zij hebben nauwelijks de gelegenheid gekregen zich aan te passen. Het gemis van de geblesseerde Alessandro del Piero doet zich sterk gevoelen.

Lippi werd met Juventus drie keer nationaal kampioen (1995, '97, '98). Bovendien bemachtigde hij de winst in de Champions League ('96), de wereldbeker ('97), de Europese Supercup ('97) en de Italiaanse beker ('96).

• Ilario Castagner heeft ontslag genomen als coach van de Italiaanse club Perugia. Hij verklaarde het zat te zijn dat voorzitter Luciano Gaucci zich telkens met zijn beleid bemoeide. Gaucci weigerde het ontslag te aanvaarden. Hij sprak daarentegen zijn vertrouwen uit in de capaciteiten van de coach en verzocht Castagner op zijn beslissing terug te komen. Castagner leidde Perugia vorig seizoen naar promotie uit de Serie B naar de hoogste klasse.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.