&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[Beurstip]
[Autosite]
[V & L informatica]

Shell investeert vele
miljarden in Nigeria

ROTTERDAM, dinsdag

De Koninklijke/Shell Groep werkt plannen uit voor een milardeninvestering in Nigeria. Het olieconcern wil voor een bedrag van ƒ16,5 miljard samen met de Nigeriaanse overheid en andere internationale olieconcerns vier grote olievelden voor de Nigeriaanse kust gaan ontwikkelen. Twee daarvan, in ondiep water, heeft Shell tot nu toe nog niet bekendgemaakt.

Shell wil de investeringen binnen een periode van vijf jaar realiseren.

Een woordvoerder van het concern meldde gisteren overigens dat er volgens hem eigenlijk weinig nieuws onder de zon is. De meeste plannen waren al bekend, zei hij. "Men heeft alleen alles eens op een rijtje gezet". Naast het in gebruik nemen van de velden in zee, gaat het om de aanleg van 200 kilometer pijplijn en de bouw van een fabriek voor vloeibaar aardgas, LNG.

"Nigeria is aantrekkelijk om te investeren. Het is een low-cost oliegebied", verklaarde hij de investering in een tijd dat de olieprijzen laag zijn en herstel daarvan niet in zicht is. Het is volgens hem ook een puur commerciële beslissing om velden voor de kust in gebruik te nemen en geen vlucht de zee in om de problemen met de bevolking op het vasteland te ontlopen.

Shell neemt momenteel ongeveer de helft van de Nigeriaanse olieproductie van twee miljoen vaten per dag voor zijn rekening. Als gevolg van de voorgenomen investering zou de olieproductie van het land met bijna eenderde (600.000 vaten per dag) toenemen.

Shell is in gesprek met de militaire machthebbers van Nigeria over deze grootste industriële investering die ooit ten zuiden van de Sahara is gedaan. Als de plannen doorgaan betekenen die een flinke financiële steun voor de regering die na de aanstaande verkiezingen zal aantreden. Volgens berekeningen van Shell zal de Nigeriaanse schatkist een bedrag van bijna ƒ40 miljard incasseren over een periode van 25 jaar.

De LNG-fabriek, met een totaal-investering van bijna ƒ7,5 miljard, schraagt de Nigeriaanse economie sterker op de energiewinning. Bij de productie van elke barrel olie komt zo'n 28 kubieke meter gas vrij. De oliemaatschappijen fakkelen daar nu 70 procent van af. Shell heeft beloofd dat dat in 2008 voorbij is.

Het concern heeft al contract met Spanje, Frankrijk en Turkije voor de levering van LNG. Het gas dat vrijkomt bij de oliewinning op zee moet rechtstreeks naar de LNG-fabriek. De fabriek gaat ook vrijkomend gas van andere velden verwerken. De investering om dat gas bij de LNG-fabriek te krijgen bedraagt bijna ƒ2 miljard.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.