&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[V & L informatica]
[Autosite]
[Beurstip]

Metallgesellschaft lijft
Grasso-moeder GEA in

Van onze correspondent - FRANKFURT, dinsdag

Het Duitse bedrijf Metallgesellschaft (MG) wordt binnen een termijn van zes jaar wederom volledig door elkaar geschud. Gisteren maakte directeur Karl Josef Neukirchen in Frankfurt bekend dat het Duitse bedrijf GEA wordt overgenomen voor naar schatting meer dan DM800 miljoen. GEA is eveneens actief op de terreinen van proces-, warmte- en energietechniek en is gevestigd in Bochum. Er werken 16.500 mensen en GEA is sinds begin 1992 eigenaar van het Nederlandse Grasso. De omzet van GEA bedroeg vorig jaar DM 4,75 miljard.

Aan de andere kant gaat MG haar bouwsystemen-divisie (omzet DM700 miljoen) van de hand doen, alsmede haar metaalhandel (omzet DM 8,8 miljard). Tot deze metaalhandel hoort ook een belangrijke zetel op de beroemde London Metal Exchange.

Nadat MG in de winter van 93/94 bijna ten onder was gegaan aan verkeerde speculaties met stookolie, heeft Neukirchen met harde hand het uit meer dan 300 dochterondernemingen bestaande bedrijf op een nieuwe leest gezet. De gisteren bekendgemaakte aan- en verkopen moeten het sluitstuk zijn. Het concern bestaat nu uit vier takken, engineering (Lurgi), chemie (Dynamit Nobel), bouwtechniek (Rheinzink) en handelsactiviteiten.

GEA vormt samen met Lurgi de op één na grootste Europese onderneming op het gebied van installatiebouw, achter het Zweeds/Zwitserse ABB. Door de overname zal de jaaromzet uitkomen op meer dan DM 10 miljard. De totale omzet van MG bedroeg in het vorige boekjaar DM 21,4 miljard en de winst kwam uit op DM 381 miljoen. GEA zag de winst vorig jaar stijgen van DM 160 miljoen tot DM 192 miljoen.

MG neemt 74,85% van de aandelen GEA over van de Zwitserse Guyerzeller Bank, die onderdeel is van de Britse HongKong & Shanghai Banking Corp. Guyerzeller beheert het pakket namens de oprichtersfamilie Happel. MG betaalt met 20 miljoen eigen aandelen plus een niet nader genoemd bedrag aan contanten. Die aandelen zijn op basis van de beurskoers van vrijdag ruim DM 700 miljoen waard. Beurskringen becijferen de totale overname op circa DM 815 miljoen.

De koers van MG schoot na de bekendmaking 13% omhoog tot 18 euro. MG liet weten dat de aankoop van GEA de eerste stap is in "een strategische herstructurering die het winstpotentieel aanzienlijk zal vergroten". Metallgesellschaft wil tenslotte haar naam wijzigen omdat die te ouderwets zou klinken en de lading niet langer dekt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.