&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[Autosite]
[V & L informatica]
[Beurstip]

Magere winstgroei
energiebedrijf Nuon

Van een onzer redacteuren - ARNHEM, dinsdag

Door een ingrijpende reorganisatie en een warme winter heeft het energiebedrijf Nuon vorig jaar een magere winst geboekt van ƒ189 miljoen, dat is ƒ4 miljoen meer dan in 1997. De omzet bedroeg ƒ2,7 miljard, ƒ1 miljard minder dan een jaar eerder.

Ondanks de minimale winstgroei zegt het bedrijf "trots" te zijn op het resultaat. "We hebben een bewogen jaar achter de rug en hadden zelf op een kleinere stijging gerekend", aldus een woordvoerster.

De snelle liberalisering van de energiemarkt dwong het voormalige nutsbedrijf de organisatie grondig te herzien. Een van de consequenties daarvan was dat er vorig jaar zo'n 500 arbeidsplaatsen werden geschrapt. Een groot deel van het overtollige personeel is herplaatst. "Dat gaf veel onrust, voor het eerst werden de gevolgen van de vrije markt voelbaar", aldus Nuon. Het proces ging gepaard met hoge bijzondere lasten.

Door een zachte winter en een slechte zomer daalde het gas- en waterverbruik met 1%. De afzet van stroom steeg 2,9%, net als de afzet van warmte die met 1% groeide. De productie van duurzame energie steeg het afgelopen jaar met 18% ten opzichte van 1997. Van de totaalomzet van ruim 11 duizend Gigawattuur (GWh) is nu 350 GWh duurzaam. Dat moet eind volgend jaar op 600 GWh liggen.

Nuon is actief op het gebied van elektriciteits- en waterdistributie in de provincies Gelderland, Friesland en Flevoland. Het is het laatste jaarverslag dat Nuon zelfstandig presenteert. Op 1 april is de voorgenomen fusie met de energiebedrijven ENW, EWR en Gamog een feit.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.