&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[Beurstip]
[V & L informatica]
[Autosite]

Internoc gaat pc-netwerk
van KLM Cargo beheren

Van onze correspondent Rob Sloot - SINGAPORE, dinsdag

Internoc, het geesteskindje van multi-zakenman Willem Smit, heeft als onderaannemer van IBM een volgens eigen zeggen groot contract binnengesleept voor het beheer van de computernetwerken bij KLM Cargo. De vrachtafdeling van de KLM is gevestigd in 124 landen. Internoc wil niet zeggen hoeveel geld is gemoeid met de opdracht.

De order wordt gezamenlijk uitgevoerd met Teledata Singapore, een semi-staatsonderneming van de Zuidoost-Aziatische stadstaat. Gezamenlijk wordt een beheercentrum voor computernetwerken opgezet in die stad. Internoc hoopt via de nieuwe vestiging meer klanten te kunnen werven in het gebied rond de Stille Oceaan. Met de nieuwe vestiging is een investering gemoeid van circa $1,5 miljoen.

De Amerikaanse computergigant IBM heeft als onderdeel van het contract het gehele computernetwerk van KLM Cargo gemoderniseerd. Dit hield onder meer een overstap in naar het Windows-besturingssysteem.

Internoc is volgens eigen zeggen de enige onderneming ter wereld die zich uitsluitend bezighoudt met het onderhoud en beheer van computernetwerken op afstand. Dat gebeurt onder meer per satellietverbinding. In het oprichtingsjaar 1996 maakte Internoc een omzet van ƒ300.000. Via ƒ13,5 miljoen in 1997 en ƒ50 miljoen in 1998 hoopt de onderneming dit jaar ƒ140 miljoen om te zetten. Het bedrijf is genoteerd op de elektronische Euro-NM in Brussel.

Teledata heeft een beursnotering in Singapore. Grootaandeelhouder Intraco heeft ook een belang van 10 procent in Van Ommeren Tank Terminals in Singapore. Verwacht wordt dat het Aziatische netwerkcentrum in het eerste jaar een omzet zal genereren van $900.000.

Volgens Internoc-bestuurder Hans Robben bestaat er bij grote ondernemingen een groeiende neiging tot het uitbesteden van netwerkbeheer. In Teledata meent Internoc de ideale partner gevonden te hebben om in de Aziatische regio vaste voet aan de grond te krijgen.

Wellicht belangrijker is nog dat de loonkosten in Singapore beduidend lager zijn dan in Europa. Netwerkbeheer-op-afstand is een bedrijf waar per week zeven etmalen en 24 uur per dag continu wordt gewerkt. Het tijdsverschil met ons land biedt de mogelijkheid de uiterst kostbare opslagen voor nacht- en weekeindwerk in Nederland te vermijden. Het werk kan dan door de dagploegen worden uitgevoerd in Singapore.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.