&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[V & L informatica]
[Beurstip]
[Autosite]

FNV tegen vrijgeven
van uitkeringsgegevens

Van onze verslaggevers - AMSTERDAM, dinsdag

De FNV-vakcentrale vindt dat het kabinet niet moet ingaan op het verzoek van ABN Amro en Aegon om de persoonsgegevens over uitkeringsgerechtigden vrij te geven. Beide financiële reuzen hebben vergevorderde plannen om een nieuw uitvoeringsbedrijf voor de sociale uitkeringen op te zetten en stellen als eis aan het kabinet over de gegevens te kunnen beschikken.

Op korte termijn praten ABN en Aegon met staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) hierover. Volgens FNV-hoofdbestuurder A. Jongerius kan dat niet de bedoeling zijn van meer marktwerking. "Hoe meer keuzevrijheid voor ondernemers hoe beter. Betere dienstverlening en lagere prijzen, daar zijn wij niet tegen. Maar de privacy van de werknemers moet beschermd blijven."

ABN Amro-woordvoerder J. Prast benadrukt dat doorgang van de plannen "sterk afhangen van de uitleg van het kabinet. De toetredingsvoorwaarden zijn voor ons van doorslaggevend belang voordat wij gaan investeren". Met name op automatiseringsgebied gaat het om grote bedragen. ABN Amro en Aegon willen daarom van het kabinet onder meer een bijdrage in de oprichtingskosten en de toezegging dat ze de gegevens over de uitkeringsgerechtigden die ze binnenkrijgen ook mogen gebruiken voor het aanbieden van bankdiensten en verzekeringen.

De FNV is bang dat ABN en Aegon strengere eisen gaan stellen aan mensen met een "wisselend arbeidsverleden". Jongerius: "Stel: een werknemer wil een hypotheek afsluiten, maar wordt geweigerd omdat uit de gegevens blijkt dat hij een hoog ziekteverzuim heeft of grote kans maakt arbeidsongeschikt te raken. Dat zou een zorgelijke ontwikkeling zijn".

Prast geeft toe dat de claim op de gegevens "een probleem kan opleveren". Volgens de privacy-wetgeving mogen persoonsgegevens alleen voor andere doelen worden gebruikt als de betrokken werkgever en werknemer hiervoor toestemming hebben gegeven.

Beide financiële conglomeraten zijn al sinds de zomer van het vorig jaar bezig met een haalbaarheidsstudie, voordat ze de concurrentie willen aangaan met de geprivatiseerde uitvoeringsinstanties (uvi's) GAK, SFB, GUO, Cadans en Uszo. De haalbaarheidsstudie duurde echter langer dan verwacht. Volgens Prast komt dat door de ingewikkelde sociale zekerheids-wetten en omdat men meer duidelijkheid wil over de plannen van het kabinet.

De PvdA vindt de plannen van ABN en Aegon "een interessant initiatief". Volgens het PvdA-Kamerlid Smits is het goed als er een uitvoeringsinstantie bijkomt. "We hebben gezegd dat het beter is dat uvi's meer privatiseren in de veronderstelling dat ze efficiënter gaan werken. Dat werkt alleen als er genoeg concurrenten zijn", aldus Smits.

De PvdA'ster vindt echter dat de overheid geen subsidie moet verstrekken voor een nieuw uitvoeringsbedrijf. Bij de gevraagde subsidie voor de oprichtingskosten zou het om maximaal ƒ100 miljoen gaan.

Het VVD-Kamerlid Essers vindt dat nu eerst het kabinet aan zet is. "De wens om meer concurrentie op de uvi-markt te brengen is er. Dat is ook een uitgangspunt in het regeerakkoord. Voor het overige wil ik eerst weten waar het kabinet mee komt", aldus het liberale Kamerlid.

In het vorige kabinet werd concurrentie in de sociale zekerheid ingevoerd. Voor de hoogte van de uitkeringen maakt dit geen verschil, wel voor de kosten van de ondersteunende diensten. Het kabinet wil vooral bezuinigen op de dure ambtelijke molens die aan de uitkeringsfabrieken hangen. En vanaf 2001 kunnen bedrijven met meer dan 100 werknemers of sectoren zelf bepalen wie voor hen de ww en wao gaat uitvoeren. "Uit de haalbaarheidsstudie is gebleken dat er bij grote bedrijven voldoende belangstelling is om met ons in zee te gaan", zegt Prast.

ABN Amro ontkent dat het de privatiseringsslag heeft gemist. "Die gedachte kan ik mij voorstellen, maar is nergens op gebaseerd. Wat wij doen is gewoon kijken of er op commerciële basis toegang is te krijgen tot de sociale uitkeringsmarkt, niet meer en niet minder", zegt Prast.

Toch zijn de kaarten voor een groot deel al geschud. Het GAK heeft de krachten gebundeld met de Achmea-groep (Centraal Beheer, FBTO, Avero, Zilveren Kruis, Staal Bankiers en pensioenfonds PVF). De SFB-Groep heeft steun gevonden bij ING Groep; namens deze werken met name Nationale Nederlanden en ING Bank met de SFB samen.

Uszo, van oorsprong de uvi voor de overheid en onderwijs, ging eerder al in zee met het ABP. Beide partijen gaan in 2001 zelfs fuseren, waardoor er voor alle ambtenaren een loket komt. GUO werkt samen met de Rabobank. Cadans, na het GAK de grootste uvi, wil voorlopig geen commerciële verzekeraar aan zijn zijde. Cadans kijkt per productgroep of het voordelen biedt met een verzekeraar samen te werken.

Het GAK, met 60% van de markt in handen de grootste uvi, juicht meer concurrentie van harte toe, aldus woordvoerder W. Bastiaanse. Hij wijst er wel op "dat er naast voldoende aanbieders ook voldoende vragers moeten zijn om echte marktwerking te garanderen". Het kabinet moet er daarom, volgens het GAK, voor zorgen dat de spelregels voor iedereen hetzelfde zijn in 2001.

FOTO: RUUD VAN DER LINDEN






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.