&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[V & L informatica]
[Beurstip]
[Autosite]

Hoogovens fors hoger

AMSTERDAM, dinsdag

De Amsterdamse effectenbeurs heeft zich gisteren weinig aangetrokken van de optimistische start op de Amerikaanse effectenbeurs in Wall Street. Daar stond de Dow Jones-index al snel op een winst van ruim 30 punten.

Het Damrak bleef echter een eigen koers varen en verkeerde onveranderd in de min. "Uit een opening in Wall Street kun je tegenwoordig geen conclusies meer trekken. Je ziet het steeds weer: nadat de jierseb flink zijn opgelopen kort na de start van de handel, staan ze zo weer in de min", verklaarde een handelaar.

En ook dit keer kreeg hij gelijk, want bij het sluiten van de handel stond Wall Street al weer op een verlies van ruim 40 punten. Het Damrak sloot de dag af op een stand voor de AEX van 528,24, dat was 6,12 punten onder het slot van vorige week vrijdag. De Midkap moest 9,19 punten terug naar 616,86.

De obligatiemarkt bood de beleggers gisteren weinig alternatief. Ook hier moesten de koersen terug, alhoewel in de loop van de dag sprake was van een licht herstel.

Tot de grootste winnaars behoorde Hoogovens. Het aluminium- en staalfonds kon EUR1,40 aantrekken tot EUR26,35. Tot de zwaarste verliezers behoorde VNU. Het uitgeversconcern moest EUR1,40 terug naar EUR35,75.

Kon. Olie verliet de markt EUR0,45 hoger op EUR40,10. Het concern is bezig met de uitwerking van plannen voor een miljardeninvestering in Nigeria. Samen met de Nigeriaanse overheid (die 30 procent van het project voor haar rekening moet nemen) en andere internationaal opererende olieconcerns wil men voor een bedrag van ƒ16,5 miljard vier grote olievelden voor de Nigeriaanse kust gaan ontwikkelen, een van de grootste investeringsprojecten ooit in Afrika gedaan.

Shell is nu al de grootste olieproducent in Nigeria. Volgens een woordvoerder is het land aantrekkelijk om te investeren door de relatief lage kosten. Gezien de lage olieprijzen op de wereldmarkt lag uitbreiding in dit gebied dan ook voor de hand. Dat de keuze voor het ontwikkelen van velden buitengaats iets te maken zou hebben met de problemen met de bevolking op het vasteland, wordt door Shell met klem ontkend. "De beslissing daartoe is puur om commerciële redenen genomen", verzekerde een woordvoerder. Donderdag komt het concern met de jaarcijfers.

KLM reageerde niet op de winstwaarschuwing van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij Braathens en sloot EUR0,20 lager op EUR25,50. De Nederlandse onderneming heeft een belang van 30 procent in haar Deense collega. Deze kwam gisteren met de mededeling dat over het per 31 december afgesloten derde kwartaal een 'belangrijk lagere' winst is behaald dan het jaar ervoor.

Volgens de in de financiële wereld gehanteerde 'schaal van Mock' betekent dat een winstdaling van 12 tot 20 procent. Een woordvoerder van KLM liet gisteren echter weten dat zijn onderneming het lagere resultaat van Braathens al in de eigen cijfers had verwerkt. "Onze inschatting was juist", zei hij.

Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever stoot tegen een onbekend bedrag de Duitse activiteiten op het gebied van salades en dressings (Fritz Homann) af aan de investeringsmaatschappij Gilde Investment Management. Deze voegt de activiteiten (omzet ruim een half miljard gulden) samen met haar Duitse bedrijf in salades en dressings, Beck Feinkostgruppe. Unilever sloot EUR1,25 lager op EUR63.

Lager sloot ook Philips op EUR63,05 (-EUR0,70). De onderneming gaat samen met het Amerikaanse bedrijf MediaOne (voor de helft eigenaar van de Amsterdamse kabelzender A-2000) elektronische kastjes voor betaal-tv op de Amerikaanse markt ontwikkelen.

Een koopadvies door de onderzoekers van de Amerikaanse Merrill Lynch deed de koers van uitzendbureau Vedior met EUR0,90 oplopen tot EUR21,15. De onderzoekers zien vooral op de Franse markt voor Vedior een krachtig herstel.

Het amusementsfonds Endemol, door Bank Insinger de Beufort getipt als 'outperformer', steeg EUR0,30 naar EUR34,30.

Een korte handelsonderbreking vond plaatst bij Koninklijke Textielgroep Twenthe. De onderneming maakte bekend dat zij, vooral met het oog op het financieren van acquisities, een achtergestelde lening heeft afgesloten van ƒ3,5 miljoen. De lening is verplicht converteerbaar in 39.705 aandelen, wat een koers van EUR40,00 betekent. Gisteren noteerde het fonds onveranderd EUR39,50.

Adriaan Janszen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.