&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[V & L informatica]
[Autosite]
[Beurstip]

'Arbodiensten doen te
weinig aan preventie'

door Alex de Vries - ROTTERDAM, dinsdag

"Er liggen nog zoveel kansen voor de arbodiensten. Zij moeten hun werk beter verkopen en de werkgevers uitdagen beter te letten op de arbeidsomstandigheden. Daar schort het aan."

Preventie op de werkvloer is voor Monique van Limpt (33), zelfstandig organisatie-adviseur op het terrein van arbo-omstandigheden en verzuimbestrijding, hèt antwoord op het stijgend aantal wao'ers. Staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) heeft hier onlangs ook op gewezen, als belangrijk onderdeel in een breed pakket maatregelen om de wao-instroom te beperken.

Arbodiensten zouden volgens Van Limpt veel beter uit de verf komen als zij hun 'arbo-jasje' ook eens uittrekken om samen met werkgevers concreet te kijken naar maatwerk-dienstverlening. Ontelbare kleine adviesbureaus, zoals dat van Van Limpt, duiken momenteel succesvol in het 'preventie-gat' dat de arbodiensten laten vallen.

De vakbonden en enkele politieke partijen verwijten met name de arbo-artsen dat zij hun oren te veel naar hun opdrachtgever laten hangen, en zich daardoor alleen op de korte verzuim-gevallen richten. Bij kort verzuim gaat het meestal om fysieke klachten. "Een aantal arbo-artsen werkt onder druk van zogenoemde 'tientjescontracten', waarin ze zich tegenover de werkgevers moeten bewijzen. Ze worden als het ware de spreekkamer in gedrongen, waardoor ze niet in de gelegenheid zijn om andere activiteiten te ontplooien", bevestigt Van Limpt.

Toch wordt volgens haar in de huidige wao-discussie het paard weer achter de wagen gespannen. "De vakbonden hameren terecht op aanpak van stress en werkdruk. Meer preventie is het echte antwoord, niet het terugbrengen van de Ziektewet en daarmee verbonden publieke controle op het eerste ziektejaar, zoals de FNV wil."

Daarom zou Van Limpt graag zien dat er serieuzer wordt gewerkt aan het voorkomen van ziekte. "De arbo-artsen zijn niet de schuldigen. Ze moeten wel nadrukkelijker samenwerken met de andere arbo-professionals." De preventie-kennis is volgens haar wel in huis bij de koepels Arbo Unie, Commit Arbo, De Twaalf Provinciën, Arboned en AMG maar komt "nog onvoldoende uit de verf".

Van Limpt, oud-werknemer van de Arbo-unie, weet waar zij het over heeft. Als arbeids- en organisatiedeskundige pleit ze voor transparante dienstverlening. "De klant moet duidelijk weten wat je gaat doen, hoe je werkt en wat het resultaat daarvan is. Dat neemt veel argwaan weg."

Zij ziet de werkgevers als eerste verantwoordelijke voor het beperken van het stijgend aantal wao'ers in ons land. "Daarom moet je ze wat bieden, waardoor een samenspel ontstaat tussen werkgever en arbodienst, waarin meer ruimte is dan alleen voor begeleiding van uitvallers."

Van Limpt werkt veel voor de zorgsector, de zakelijke dienstverlening en de overheid. Ze geeft toe dat de hoge uitval in de zorgsector vrij moeilijk te keren is. "Hier ligt ook een taak van de overheid als werkgever. Het behoud van kwaliteit van zorg is immers ook een kostenprobleem. Werkgevers in de zorgsector moeten daarnaast het verzuim zelf ook adequaat aanpakken."

De meerwaarde van arbo-deskundigen is volgens Van Limpt dat zij ook als organisatie-adviseur kunnen optreden. "Dat vraagt een bredere blik en het levert het vereiste maatwerk op." Zij stelt een werkgever in haar aanpak duidelijke randvoorwaarden, die van belang zijn voor een succesvol eindresultaat.

Om een gestructureerd beeld te krijgen van de arbeidsomstandigheden in een bedrijf gebruikt Van Limpt een vragenlijst van de vakgroep sociologie aan de Erasmus Universiteit. Deze lijst moet door alle werknemers worden ingevuld. Deze risico-analyse van onder meer werkdruk en communicatie op de werkvloer heeft een nuttig bestand opgeleverd, met een getrouwe afspiegeling van de welzijn-omstandigheden van de Nederlandse beroepsbevolking.

"Samenspel tussen werkgever en adviseur is eigenlijk de kern van het werk. Op maat-plannen kunnen vooral ook kleine werkgevers over de streep trekken zodat ze meer aan preventie gaan werken", denkt Van Limpt.

Dat veel arbo-diensten hier onvoldoende aan toe komen wijt zij niet alleen aan de tientjescontracten maar ook aan interne organisatieproblemen. Zij verwacht dan ook dat als de concurrentie zijn werk doet, er uiteindelijk maar een klein aantal professionele arbo-organisaties overblijft. "Het-ieder-voor-zich-klimaat dat er nu heerst bij sommige arbo-diensten zal verdwijnen. Interne afstemming van deskundigheid zal uiteindelijk leiden tot meer maatwerk. Dat is de uitdaging die er voor ze ligt: terug naar de basis."

FOTO: ROEL DIJKSTRA






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.