&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[Autosite]

Britse schrijfster
Iris Murdoch dood

LONDEN, dinsdag

De romanschrijfster en filosofe Iris Murdoch is gisteren op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Murdochs echtgenoot John Bailey bekend gemaakt. De schrijfster leed al vijf jaar aan de ziekte van Alzheimer. Drie weken geleden was ze daarvoor opgenomen in een verzorgingstehuis in Oxford.

Iris Murdoch werd in 1919 in Dublin geboren. Ze studeerde in Oxford, waar ze na enkele jaren bij de overheid en de Verenigde Naties in 1948 hoogleraar zou worden.

Ze publiceerde haar eerste roman Under the Net in 1954. Nog 25 werken volgden. Ze won vele literaire onderscheidingen. The Sea, The Sea werd in 1978 bekroond met de Booker Prize.

Zowel in haar filosofische werk als in haar romans bleek Murdoch diep geworteld in tradities. Als romancier spiegelde ze zich aan ,,de grote schrijvers'': Dickens, Austen, Tolstoi en Dostojevski.

In 1986 hield zij de Van der Leeuw-lezing in Groningen, onder de titel 'Hoe het bestaan van God te bewijzen'. In hetzelfde jaar werd ze benoemd tot Dame commander of the British Empire. (ANP)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.