&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[Autosite]

Jeltsin blijft op
de been in Amman

Van onze correspondent - MOSKOU, dinsdag

Het Kremlin heeft gisteravond categorisch ontkend dat president Boris Jeltsin tijdens de begrafenisplechtigheid van de Jordaanse koning Hoessein in Amman medische hulp nodig zou hebben gehad.

"De president is voortdurend bezig geweest. Daarbij had hij van niemand hulp nodig", aldus zijn minister van Buitenlandse Zaken, Ivanov, die Jelstsin vergezelde op zijn reis. Maar vrijwel direct na de plechtigheid keerde de van een maagzweer herstellende Jeltsin weer terug naar Moskou om daar verder te revalideren in een sanatorium.

Bleek en wankel stapte de Russische president in gezelschap van zijn vrouw Naina gisterochtend in de Jordaanse hoofdstad de vliegtuigtrap af.

Tot ieders verrassing had de 68-jarige president de avond daarvoor besloten de staatsbegrafenis bij te wonen, daarbij het advies van zijn artsen in de wind slaand.

In Amman maakte Jeltsin van de gelegenheid gebruik om kortstondig te praten met de Amerikaanse president Clinton, de Franse president Chirac, de Palestijnse leider Arafat en de Italiaanse president Scalfaro.

Aanvankelijk zou Jeltsins premier, Jevgeni Primakov, de begrafenisplechtigheid bijwonen. Primakov heeft de afgelopen maanden zijn politieke macht in Rusland fors verstevigd en koestert volgens sommige waarnemers geheime presidentiële ambities.

Jeltsin, traditioneel op zijn best wanneer hij door iedereen al is afgeschreven, heeft het waarschijnlijk niet kunnen verkroppen dat Primakov opnieuw op het wereldtoneel in de belangstelling staat. Het bezoek gisteren was Jeltsins eerste buitenlandse trip sinds hij afgelopen najaar tijdens een rondreis in Centraal-Azië plotseling onwel werd en vervroegd naar huis moest.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.