&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[Autosite]

Vriend en vijand verenigd

Van onze verslaggevers - AMMAN, dinsdag

Postuum heeft koning Hoessein gisteren zijn nu al legendarische vredeshand nog eenmaal uitgestrekt over zijn en andermans erfvijanden.

De schier onverzoenbare extremen waren voor zijn begrafenis samengestroomd en stonden oog in oog met elkaar. Een van Israëls grootste vijanden schudde zelfs onder het uitspreken van verzoenende woorden de hand van de president van de joodse staat.

Een beter eerbetoon was eigenlijk niet denkbaar, zeker niet vanuit de Arabische wereld, voor de afgelopen zondag op 63-jarige leeftijd na een heroïsche strijd tegen kanker overleden Jordaanse vorst.

Nayef Hawatmeh, de vanuit het Syrische Damascus opererende leider van het Democratische Front voor de Bevrijding van Palestina en in Israël geboekt als een van de meest gezochte terroristen, stapte spontaan op de Israëlische president Ezer Weizman af.


President Clinton was gisteren met drie van zijn voorgangers aanwezig op de begrafenis van koning Hoessein. Jimmy Carter (m.), met naast zich Gerald Ford en George Bush (uiterst rechts) maakten deel uit van de Amerikaanse afvaardigng, die zoveel prominenten telde om, zoals Clinton zei, ondubbelzinnig respect, dankbaarheid en waardering te tonen voor de overleden vorst. FOTO: AP

"U bent een man van de vrede die vele jaren voor de vrede heeft gevochten. We erkennen dit en als God het wil, komt er vrede in onze regio", zo citeerde Weizmans spreekbuis Aryeh Shumer de Palestijnse 'rebellenleider'.

Israël reageerde met ingehouden verbazing en suggereerde dat een deel van de Israëlische delegatie zich geschokt toonde. Shumer ontkende dat: "Als er een hand wordt uitgestoken in vrede, is het beter niet op elkaar te gaan schieten."

Assad

Het was niet het enige opzienbarende dat de toegestroomde, oprecht rouwende wereldtop bood bij de begrafenis van koning Hoessein. De Amerikaanse president Bill Clinton, in gezelschap van drie van zijn voorgangers Gerald Ford, Jimmy Carter en George Bush stond ineens bij het bewijzen van de laatste eer in één kamer met twee presidenten die volgens Washington terroristen bij uitstek zijn: Hafez Al-Assad van Syrië en Omar Al-Bashir van Soedan, het laatste land door Clinton zelf aangewezen als het broeinest van de meest gezochte terrorist ter wereld, Osama Bin Laden.


Een opvallende aanwezige op de begrafenis van koning Hoessein was de Syrische president Hafez al-Assad, voor het eerst bij een officiële ceremonie waar ook Israëlische leiders aanwezig waren. FOTO: REUTERS

Het was ook diezelfde Assad die uiteindelijk toch besloot vroeger weg te gaan om te vermijden dat hij ook nog oog in oog kwam te staan met de Israëlische delegatie, die naast Weizman en premier Benjamin Netanjahoe ook de oud-premiers Shimon Peres en Jitzhak Shamir omvatte. Toch waren ze er allemaal, deze gezworen vijanden, om Hoessein de laatste eer te bewijzen.

Nog pikanter was de aanwezigheid van de in Amman wonende leider van de Palestijnse extremistische Hamas-beweging, Khaled Meshaal, die zich ook ineens in dezelfde stoet bevond, vlak bij de voormalige baas van de Israëlische geheime dienst Mossad, Efraim Halevi, die anderhalf jaar geleden had gepoogd hem in de Jordaanse hoofdstad om het leven te brengen.

De Koeweitse kroonprins Saad Al-Abdullah Al-Sabah moest ontdekken dat hij, tegen zijn wens in, in het gedrang voorafgaande aan het passeren van de baar pal naast de Iraakse vice-president Taha Marouf stond. Of beide heren woorden met elkaar hebben gewisseld, was gisteren niet duidelijk. Toch was het de eerste keer dat leiders van beide landen in elkaars nabijheid hebben verkeerd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.