&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[Autosite]

Familie koning Hoessein
toont zich eensgezind

Van onze verslaggevers - AMMAN, dinsdag

Koningin Noor kuste prins Hassan tot twee weken geleden nog de beoogde troonopvolger in Jordanië zachtmoedig op het voorhoofd toen de kist van haar overleden man koning Hoessein op zijn laatste tocht gistermiddag in koud en winderig Amman hun Bab el-Salaam gezinspaleis verliet.

Het was een kus van verzoening, een gebaar van eenheid in de koninklijke familie. Nog geen twee weken geleden keerde, tegen de medische adviezen in, koning Hoessein terug naar Amman om een hoog opgelopen ruzie in de uitgebreide koninklijke familie te beslechten.


De nieuwe koning van Jordanië, Abdallah (r), en de twee broers van de overleden koning Hoessein, prins Hassan (l) en prins Mohammed (m) zochten gisteren bij de begrafenis steun bij elkaar. Daarmee werd duidelijk getoond dat er eenheid binnen de koninklijke familie heerst.

FOTO: JOHANNES DALHUIJSEN

Zijn jongste broer Hassan, die hem trouw 34 jaar had gediend als kroonprins, werd bij die gelegenheid aan de kant gezet. Hassan had geweigerd zijn doodzieke broer te beloven de oudste zoon van koningin Noor, de 19-jarige prins Hamza, na het overlijden van Hoessein aan te wijzen als kroonprins.

Onbevestigde, maar hardnekkige geruchten uit het paleis, vaak gesteund door lange gezichten als de familieleden samen naar buiten traden, verhaalden van paleisintriges.

Hassan werd er zelfs, zeer ongebruikelijk in Jordanië, in het openbaar van beticht te twijfelen aan de zuiver Arabische afkomst van koningin Noor en daarmee van haar twee zoons en twee dochters. Noor zou van joodse afkomst zijn, wat indirect ook een aantijging was tegenover Hoesseins langjarige, succesvolle, streven naar vrede met Israël.

De kus van gisteren bezegelde een eind aan die hardnekkige geruchtenstroom. Hoesseins oudste zoon uit zijn tweede huwelijk, de 37-jarige nieuwe koning Abdallah en Hassan zochten gisteren bij de begrafenis van koning Hoessein elkaars steun. Dat was waardig en eensgezind, zoals Hoessein zijn familie, zijn volk en zijn land heeft willen achterlaten.

Daarin speelde ook de oudste broer van Hoessein, de altijd op de achtergrond gebleven prins Mohammed, een rol. Hassan en Mohammed de oudere generatie Abdallah en de inderdaad tot kroonprins benoemde prins Hamza stonden schouder aan schouder.

Bij de urenlange condoleances die zij ontvingen van de wereldleiders na de ingetogen en indrukwekkende teraardebestelling straalden zij die hervonden eenheid zeer sterk uit. Daarmee namen zij meteen de angst weg, die veel Jordaniërs heeft bevangen over de toekomst nu na 47 jaar hun land door een nieuwe vorst zal worden geleid.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.