&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[Autosite]

Alom steun voor Abdallah

door Rob Knijff en Hans Kuitert - AMMAN, dinsdag

Als één man heeft de wereld gisteren, tijdens een vier uur durende begrafenisplechtigheid, koning Hoessein bin-Talal ten grave gedragen en zich tegelijkertijd eendrachtig geschaard achter zijn opvolger, koning Abdallah.

Koning Abdallah nam daarop alle tijd staatshoofden en regeringsleiders uit naam van zijn vader te bedanken voor de vaak langdurige en uiterst warme relaties.

Daarmee kon het nieuwe Jordaanse staatshoofd meteen de betrekkingen die zijn vader in 47 jaar tijd heeft opgebouwd, persoonlijk voortzetten. De Jordaanse televisie zond al deze ontmoetingen uitgebreid uit, iets dat de 4,3 miljoen treurende Jordaniërs een hart onder de riem stak.


Amr, de favoriete witte Arabische hengst van wijlen koning Hoessein wordt meegeleid in de begrafenisstoet, met de laarzen van zijn meester achterstevoren in de stijgbeugels. Het paard zal nooit meer worden bereden. FOTO: JOHANNES DALHUIJSEN

Velen in Jordanië waren bevreesd voor de toekomst, toen hun koningzondag overleed. "Laat Allah ons helpen", riepen ze, onzeker over de reacties van de wereld op hun nieuwe koning, nog maar pas aangewezen als troonopvolger.

Een lint van knalrode legerjeeps bemand door Hoesseins trouwe bedoeïenen-soldaten, uitgerust met de roodwit geblokte Jordaanse hoofddoek, kwam soms moeizaam door de mensenmassa. Mannen met zwarte rouwbanden in het haar namen afscheid van de man die hen vaak als gelijke zag en hen aansprak met 'sidi', mijn meester.

Diep verdriet

Aangekomen bij het paleizencomplex waar de koning later in de middag werd bijgezet, kon de menigte haar gevoelens vandiep verdriet niet meer de baas en werd de stoet bestormd door vele honderden onderdanen die de baar wilden kussen of aanraken.

Koningin Beatrix was een van de weinige vrouwen die koning Hoessein begeleidde op weg naar zijn laatste rustplaats. Naar Arabische traditie vervullen alleen mannen de begrafenisrituelen, maar voor de Nederlandse vorstin werd een uitzondering gemaakt. Een eer die slechts een beperkt aantal genodigde vrouwen, onder wie ook koningin Sylvia van Zweden, ten deel viel.


Koningin Noor, de weduwe van koning Hoessein, legt troostend de arm om de schouders van haar schoonzuster, Asmira Basma. Bij de koninklijke woning, het paleis Bab el-Salaam, vanwaar gisterochtend de begrafenisstoet vertrok, speelden zich emotionele taferelen af. "Ga in vrede, onze geliefde, ga in vrede", jammerden toegestroomde vrouwen. FOTO: REUTERS

Zelfs Hoesseins vierde vrouw koningin Noor, zijn lievelingszuster Basma en zes dochters uit drie van zijn vier huwelijken, konden door deze Arabische traditie geen afscheid nemen van hun man, broer en vader. Dat was voorbehouden aan de mannelijke telgen van de familie, aangevoerd door de nieuw beëdigde vorst Abdallah II.

Met lege laarzen achterstevoren in de stijgbeugels liep 'Amr', Hoesseins lievelingsvolbloed te midden van de stoet de grafheuvel op. Volgens de wens van de koning zal de hengst nooit meer bereden worden.

Aangekomen bij het graf tilden zijn zoons de dode koning in zijn witte lijkwade uit de kist en vleiden hem in zijn geliefde Jordaanse aarde. In de tuin van het Raghadan-paleis vuurden soldaten de laatste saluutschoten af door het over het graf gespannen zeildoek.

Precies op het moment dat het middaggebed uit alle moskeeën van Amman schalde, smeekten de broers, zonen en kleinzonen van Hoessein elf keer een traditionele bede af. Zij vroegen God de overleden koning genade te schenken en hem met de Koran in zijn rechterhand op te nemen in het hemelse paradijs.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.