&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[Autosite]

Rood is geluk op Chinees nieuwjaar

door Rob Sloot - SINGAPORE, dinsdag

Het Chinese Nieuwjaarsfeest is meer dan een oliebol, te veel drank en een kater. Het is verreweg het belangrijkste en vooral het langste feest van het jaar. Het duurt vijftien dagen en mondt uit in nieuwjaarsdag, de eerste volle maan van het jaar.

Omdat de Chinezen het jaar in dertien volle manen verdelen, valt nieuwjaarsdag altijd tussen 21 januari en 19 februari. In dit Jaar van het Konijn is het 17 februari. Singapore is inmiddels een zee van rode vanen. Want rood betekent hier niet gevaar. Rood is de kleur van het geluk en de voorspoed die men elkaar nu wenst.

Schoonmoeder

De twee weken voor het nieuwe jaar is het elke dag feest. Vandaag bijvoorbeeld is het de Dag van de Aangetrouwde Familie. Het is de dag waarop mannen hun schoonmoeder bezoeken. De echtgenote blijft thuis want manlief wordt geacht een eerlijk verslag uit te brengen over de stand van zaken in zijn huwelijk.


Een jongetje in de straten van Shanghai kijkt naar de maskers van vier bekende sprookjesfiguren die gebruikt worden in de traditionele nieuwjaarsviering. FOTO: AP

Zo was de eerste dag gewijd aan de Goddelijke Verboden (geen pap eten, niet de was doen, niet het huis schoonmaken, niet kwaadspreken). Er is de Dag van de Hond (extra brokje), de Dag van het Varken (er wordt niet geslacht, men eet vandaag vis of rund).

Er is ook een Dag van de Kinderloze Echtparen. De vrouw die daar iets aan wil doen, loopt op deze dag rond middernacht met een rode lampion rondjes in de straat of ook effectief ze waart 's nachts met een zonnebril op over het strand. De achtste dag is Gods Verjaardag (extra beurt voor het huisaltaar), de tiende is de Dag van het Lange Leven. Op die dag eet men bami. Wie de langste sliert vindt, leeft het langst.

Keukengod

Een gebeurtenis van belang is het bezoek op aarde van de Keukengod. Dat is een hogere macht die deze week zijn inspectieronde maakt en alle activiteiten van iedereen rapporteert aan de Allerhoogste.

Zijn beeltenis wordt met kaarsen versierd, hem worden zoete wijn, namaakgeld en kleverige opiumballetjes geofferd, opdat zijn lippen verzegeld worden en hij geen lelijke dingen kan doorgeven. Nadat de Keukengod op deze manier is omgekocht, wordt zijn beeltenis naar buiten gedragen, feestelijk verbrand en snel vervangen door beelden van de Hemelpoort en de God van de Rijkdom.

In deze twee weken moet men veel doen (eten, drinken, familie bezoeken, cadeautjes geven) en nog meer laten. Draag geen zwart, dat brengt ongeluk. Verberg bezems. Die vegen namelijk het geluk weg. Gebruik geen naalden of een schaar. Dat brengt ongeluk.

Ook met het wassen van het haar loopt men de kans het geluk met het waswater weg te spoelen. Kinderen worden niet gestraft, iedereen koopt nieuwe kleren en alle schulden worden afgelost. Wie zich aan deze regels houdt, kan de komende twaalf manen met vertrouwen tegemoet zien. 'Gong Xi Fa Chai'. Een gelukkig en voorspoedig nieuwjaar.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.