&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[Autosite]

Oorvijg in Hessen
voor rood-groene
coalitie Schröder

door Ronald van Gessel - FRANKFURT, dinsdag

"Een oorvijg voor de regering Schröder", kopte een aantal Duitse kranten na de verrassende zege van de christen-democraten bij de deelstaatverkiezingen in Hessen. Korter en duidelijker kon de fikse waarschuwing van de kiezer niet worden verwoord, maar er is nog wat meer aan de hand. Vanwege de machtswisseling in Hessen, waar de huidige rood-groene regering moet plaatsmaken voor een 'zwart-geel' verbond van CDU en de liberale FDP, verliest rood-groen ook de meerderheid in de Bundesrat.

In die Bundesrat zitten afgevaardigden van de deelstaten (de Länder) en de medewerking van de raad is onmisbaar voor de federale regering om federale wetten in de praktijk in de Länder ingevoerd te krijgen.


De leider van de zegevierende CDU in Hessen, Roland Koch (rechts), met burgemeester Petra Roth van Frankfurt, een partijgenote. FOTO: EPA

En winnaars en verliezers waren het er gisteren in hun analyse over eens, de oorzaak van de aardverschuiving is de rood-groene wens om dubbele passen toe te staan voor buitenlanders. Ongeveer 60 procent van de Duitsers vindt dat net wat te ver gaan. De CDU/CSU speelden daar handig op in met een felle handtekeningencampagne. Zowel het CDU zelf als de SPD en de Groenen hebben het succes van die actie onderschat, zo moesten ze gisteren allemaal toegeven.

Maar omdat rood-groen de meerderheid in de Bundesrat nu kwijt is, zal er een wetsontwerp voor het dubbele staatsburgerschap moeten komen dat breed wordt gedragen door alle grote partijen - dus ook de CDU/CSU. Bondskanselier Schröder ging naar de begrafenis van koning Hoessein en liet het aan minister Lafontaine van Financiën over om zich uit dit lastige parket te redden.

Sleutelen

Deze verklaarde gisteren dat het nu inderdaad niet anders kan dat er zo wordt gesleuteld aan de plannen dat ze een brede meerderheid kunnen krijgen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door jongeren een dubbele nationaliteit toe te staan en ze op hun 18e te laten kiezen.

Alleen de Groenen, die in Hessen bijna zijn gehalveerd, draafden gewoon door en zeiden geen enkele reden te zien om niet gewoon met het oorspronkelijke plan door te gaan. Dat houdt in dat elke buitenlander die acht jaar woont en werkt in Duitsland, de grondwet onderschrijft, de taal kent en geen strafblad heeft, naast zijn thuisland-pas een Duitse pas kan krijgen en altijd houden.

Dat plan in die vorm is nu onhaalbaar geworden louter en alleen vanwege de CDU-zege in Hessen. Daar wordt advocaat en CDU-kandidaat Roland Koch minister-president en hij wordt nu gezien als de 'redder' van het CDU, dat na het verlies van de landelijke verkiezingen maar moeilijk kon wennen aan de nieuwe oppositierol en stil wegkwijnde.

Niemand geloofde aan een CDU-zege in Hessen, het CDU zelf ook niet. Dat staat nu te juichen en roept dat het uit de as is herrezen. CDU-voorzitter Schäuble verklaarde blij te zijn dat de kiezer toch voor de CDU-aanpak heeft gekozen en niet naar extreem-rechts is gelopen.

Kernenergie

Alle peilingen gaven de SPD een comfortabele voorsprong met 43 procent. Dat percentage was uiteindelijk weggelegd voor het CDU en de geringe winst die de SPD toch nog boekte werd tenietgedaan door het verlies van de Groenen. Hessen leunt zwaar op kernenergie en het gestuntel van de Groenen om die centrales op termijn te sluiten betekent verlies van vele arbeidsplaatsen. De Groenen duikelden van 11,2 procent van de stemmen in 1995 naar 7,2 procent nu.

Ironisch genoeg is Hessen, de rijkste deelstaat, de bakermat van rood-groen SPD en Groenen regeren hier al samen sinds 1991. Lafontaine sprak dan ook van een "terugslag" voor de 105 dagen in ambt zittende coalitie. Vele kopstukken binnen de SPD nemen de waarschuwing van de kiezers serieus en stellen dat er zorgvuldiger moet worden nagedacht over wetsvoorstellen.

De eerste 100 dagen van de regering Schröder werden gekenmerkt door veel dingen tegelijk en door elkaar te roepen, waarbij bleek dat realisering in de praktijk heel wat anders was. Schoolvoorbeeld rond dit hap-snap-beleid was het geklungel van milieuminister Trittin (Groenen) die zonder de kleine lettertjes te kennen kerncentrales vervroegd wilde sluiten.

Vorige week ging het hardnekkige gerucht dat Trittin het na 100 dagen al wel voor gezien hield in volgend jaar een post in Brussel ambieerde als Europees commissaris. Hij wilde daarop niet reageren en deed het af als verzinsel. Misschien heeft hij nu al spijt dat hij zich toen niet wat positiever heeft uitgelaten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.