&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
vrijdag
22 januari 1999

Tegenvallers

De minister van Financiën Gerrit Zalm heeft in een interview met deze krant duidelijk gemaakt dat het kabinet niet om een forse bezuinigingsronde heen kan nu de rijksuitgaven de afgesproken plafonds met mogelijk drie tot vijf miljard zullen overschrijden.

Aan deze boodschap van de populaire bewindsman kan het kabinet niet voorbij, hoe vervelend dat ook is voor de ministers. Zalm heeft ook op basis van het regeerakkoord het volste recht zijn collega's daartoe te dwingen.

Zonder nadere bezuinigingen is een verdubbeling te verwachten van het schatkisttekort. Dat Zalm zich neerlegt bij enige vergroting van dat tekort als gevolg van tegenvallende belastinginkomsten is te billijken. Lastenverzwaringen zijn, zeker nu de economie trager groeit, helemaal uit den boze.

Maar een nog hoger tekort door uit de hand gelopen uitgaven is onaanvaardbaar. Dat jaagt de rente-uitgaven verder op die juist voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. Ook internationaal is een weer sterk oplopend tekort een verkeerd signaal.

Een probleem is dat de nieuwe bezuinigingsronde pas in maart kan worden afgerond, dus na de statenverkiezingen. De regeringspartijen zouden daarvoor al dienen aan te geven aan welke bezuinigingen zij denken. Daar hebben de kiezers recht op.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Ontploft

Staatssecretaris Cohen (Asielbeleid) heeft de spijker op zijn kop geslagen met zijn noodkreet dat het asielbeleid 'ontploft' als er zich dit jaar tegen de 65.000 asielzoekers melden.

De Immigratie- en naturalisatiedienst kan deze toestroom niet aan. Financieel is het nauwelijks betaalbaar en het maatschappelijk draagvlak dreigt onder het beleid weg te spoelen.

Maar met het uiten van een noodkreet is de staatssecretaris er niet. Hij moet snel maatregelen nemen, ook om het beeld van Nederland in de wereld te veranderen als het land waar niet-politieke vluchtelingen gemakkelijk toegang weten te krijgen.

Daarom is de VVD-suggestie niet zo gek om de mogelijkheid te scheppen uitgeprocedeerde asielzoekers die hier illegaal verblijven desnoods te kunnen oppakken. Landen om ons heen kennen al zo'n regeling.

Dat idee werd door de coalitiepartners van de VVD ter linkerzijde direct weer afgeschoten. Die blijven aarzelen om echt in te grijpen en blijven achter de feiten aan lopen.

Staatssecretaris Cohen zal kennelijk nog heel wat noodkreten moeten slaken voordat PvdA en D66 echt meewerken aan een restrictief beleid dat voorkomt dat de opvang vastloopt door asielzoekers waarvan het duidelijk is dat zij hier niets te zoeken hebben.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]