&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 



Gemengde gevoelens bij Ajax

Van onze speciale verslaggever - KAAPSTAD, vrijdag

Ajax vertrok met gemengde gevoelens uit Kaapstad, waar het zich bijna twee weken voorbereidde op het tweede deel van de competitie. Hoewel de omstandigheden ideaal waren, kon trainer Jan Wouters zijn stempel niet op de selectie drukken zoals hij vooraf wenste. Dit had vooral te maken met het wegvallen van Frank en Ronald de Boer en de blessures van diverse spelers. Daardoor kon Ajax voor de laatste oefenwedstrijd tegen de Kaapse selectie slechts beschikken over twaalf wedstrijdfitte spelers, incluis beide doelmannen.

Jan Wouters: "Het is en blijft natuurlijk voorbereiding en in dat opzicht heb ik hier prima gewerkt. Ook de jongens die geblesseerd raakten, herstelde door de goede omstandigheden toch sneller. Alleen is het nu de vraag, hoe lang sommige problemen zullen duren. Mocht na het vertrek van Frank de Boer, ook Tom Sier (last van hamstrings, red.) voor de linksback-positie wegvallen, dan hebben we een serieus probleem."

Hoewel Jan Wouters met Ajax prima heeft getraind op de Zuid-Afrikaanse velden, heeft hij nog heel wat problemen op te lossen voordat hij met de tweede competitiehelft kan starten.

FOTO: ROB DE JONG

Overigens vond de Ajax-coach niet dat het voor hem toch onverwachte vertrek van Frank en Ronald de Boer hem echt parten speelde. "Hoewel ik m'n voorbereiding startte in de veronderstelling dat ze zouden blijven, kan ik er toch mee leven omdat er nu tenminste duidelijkheid is. Al is het in kwaliteit natuurlijk wel een belangrijke stap terug. Maar goed, daar kan ik nu weinig aan veranderen."

Tijdens de twee weken in Zuid-Afrika lagen de accenten van de Ajax- trainingen vooral op een snelle balcirculatie en gedisciplineerd positiespel. Jan Wouters herhaalde dat vrijwel elke dag, om zo de basis van het Amsterdamse spel aan te scherpen. Tijdens die vele sessies werd trouwens wel weer duidelijk hoe Ajax in dat opzicht achteruit is gegaan. Het ziet er dan ook naar uit dat de landskampioen het in de tweede seizoenhelft vooral van z'n aanvalskracht moet hebben, helemaal nu Jesper Gronkjaer steeds sterker oogt. Omdat ook Benni McCarthy meer zelfvertrouwen uitstraalt, Wamberto zich blijft verbeteren, Ronald Knopper de openbaring van het trainingskamp is en Jari Litmanen, Shota Arveladze en Tijjani Babangida weer fit zijn, zal de geoliede doelpuntenmachine straks de aangetaste defensie moeten maskeren.

Juist omdat hij nog zoveel problemen binnen het elftal moet oplossen, zal Jan Wouters weinig met spelers experimenteren. "Op korte termijn heeft dat weinig zin. Ik denk eerlijk gezegd dat ik daar pas tijdens de voorbereiding op de nieuwe competitie aan toekom."

Ajax verblijft tot de herstart van het seizoen (het bekerduel op 4 februari tegen Roda JC) in Nederland. Wel spelen de Amsterdammers volgende week zaterdag in Duitsland nog een oefenwedstrijd tegen VfB Stuttgart.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.