&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 



Kournikova maakt zelfs
dubbele fouten interessant

door Willem Held - MELBOURNE, vrijdag

De lelijkste wedstrijd van de eeuw. Zo noemden enkele toeschouwers de langgerekte confrontatie tussen de Japanse Miho Saeki en de jonge ster Anna Kournikova. Maar waarom was het duel dan toch zo boeiend ? Dat was niet alleen omdat de beeldschone Russische bijna werd uitgeschakeld. Nee, de publiekslieveling produceerde net als in haar voorgaande duels een onvoorstelbare hoeveelheid dubbele fouten. Haar service is verworden tot een obsessie. Toch blijft ze winnen en vrolijk lachen.

De pas 17-jarige Anna Kournikova lijkt in staat alles wat ze aanraakt in goud te veranderen. Ze won weliswaar nog nooit een toernooi, maar geldt als de meest gewilde dame in het circuit. Sponsors en toernooidirecteuren willen met haar pronken. Als de blondine de baan betreedt, staan de toeschouwers, fotografen en tv-station immers in de rij. Kournikova heeft nu eenmaal de uitstraling van een filmster en het talent om zich als tennisster bij de allerbesten ter wereld te voegen.

• Zolang de beeldschone Anna Kournikova blijft winnen, is het publiek in Australië tevreden. De 17-jarige Russische ging gisteren met de hakken over de sloot verder.

FOTO: REUTERS

Maar blijkbaar is Anna Kournikova ook maar een gewone sterveling. In de laatste weken gaat er op de baan iets helemaal mis. Haar service, normaal gesproken een van de betere onderdelen van haar spel, lukt van geen kanten. In haar laatste acht partijen sloeg ze 147 dubbele fouten. In Melbourne 'overtreft' ze zichzelf. Tijdens haar openingsduel sloeg de Russische er 23 dubbele missers en won ze maar nipt van de Amerikaanse Craybas. Gisteren maakte ze het tegen de onbekende Japanse nog veel bonter. Na een foutenfestival van twee en een half uur wist ze met 31 dubbele fouten het record van de Australian Open te breken.

De slotfase de derde set was waarlijk huiveringwekkend. Beide dames misten de meest makkelijke ballen, maar de opslagen van Kournikova vormden toch de spannendste ingrediënten. Na een gemiste eerste opslag voelde iedereen op de tribunes het al weer aankomen. Steeds maar weer werden de verwachtingen bewaarheid. Bij een 5-0 voorsprong voor de Russische leek het einde van de partij nabij. Maar eigenlijk begon het toen pas echt. Saeki kwam terug tot 5-5 en bij drie matchpoints produceerde Kournikova een dubbele fout. Beide speelsters wisten steeds weer elkaars service te breken en pas bij 5-9 wist Kournikova de blamage te voorkomen.

"Ik ben er natuurlijk aardig gefrustreerd over", sprak de als twaalfde geplaatste winnares. "Op de training gaat de service prima, maar in de wedstrijden gebeurt er iets raars. Ik probeer niet in paniek te raken en mijn aandacht er niet op te fixeren." Maar uiteraard waren alle vragen wel op het probleem gefixeerd. "Ben je nerveus wanneer je de bal stuitert voor de service ?" "Is je arm verkrampt bij de opgooi?" De antwoorden kwamen niet. "Ik weet het echt niet. Help me!. Kunnen we niet over iets leuks praten?"

Kournikova speelt zaterdag de volgende ronde tegen de Duitse Andrea Glass. Als ze in de andere spelonderdelen een beetje overeind blijft, kan ze zich ook in die wedstrijd wel een paar dubbele fouten veroorloven. De grote vraag is hoeveel het er worden. Op diverse plaatsen in Flinders Park zijn er inmiddels weddenschappen afgesloten. Hoe dan ook, de Russische schone krijgt het steeds weer voor elkaar alle aandacht op zich te richten.

Terwijl Kournikova struikelend overeind bleef, ging de Britse krachtpatser Greg Rusedski op zijn gezicht. De man die wordt begeleid door de Nederlander Sven Groeneveld werd in vier sets verslagen door de Amerikaanse qualifier Paul Goldstein. Verder werd de vierde dag van de Australian Open niet gekenmerkt door veel opvallende uitslagen. Titelverdediger Korda sloeg de laatste Spanjaard uit het toernooi en zegt nog steeds geen woord over zijn dopingaffaire. Rondom dit onderwerp wordt het steeds stiller in Melbourne. Alleen als Korda de finale dreigt te halen, kan dat nog wel eens anders worden. Todd Martin kan de toernooileiding zaterdag een goede dienst bewijzen.

Diezelfde toernooileiding heeft ook ontdekt dat de wedstrijd tussen Richard Krajickek en Wayne Ferreire wel eens erg spectaculair zou kunnen worden. Daarom is dit duel in het avondprogramma op het Center Court gepland. De enige Nederlander in het enkelspel gaat vandaag in Melbourne om half negen proberen de vierde ronde te bereiken. In zijn vaderland is het dan half elf in de ochtend.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.