&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 



Welch: Geesink kreeg gift vóór verkiezing

Van onze Telesportredactie - AMSTERDAM, vrijdag

Tom Welch, de Amerikaanse ex-voorzitter van het campagne-team van Salt Lake City, zegt zeker te weten dat hij reeds in 1994 een bedrag van vijfduizend dollar (bijna 10.000 gulden) heeft overgemaakt aan de stichting 'Vrienden van Anton Geesink'. Pas een jaar later werd de Amerikaanse stad door de leden van het Internationaal Olympisch Comité uitverkozen tot plaats van handeling voor de Olympische Winterspelen van 2002. Geesink heeft altijd beweerd pas in 1996 een bedrag van vijfduizend dollar te hebben ontvangen. De gift zou zijn stemgedrag volgens eigen zeggen dus onmogelijk beïnvloed kunnen hebben.

Geesink behoort tot de groep van inmiddels zestien IOC-leden die ervan worden verdacht steekpenningen te hebben aangenomen van Salt Lake City. Zondag worden de uitkomsten van een intern corruptie-onderzoek door het IOC gepresenteerd. Welch kwam in 1993, samen met een collega, op uitnodiging van de stichting 'Vrienden van Anton Geesink' naar Nederland om een voordracht te houden over de olympische kandidatuur van hun stad. De stichting vergoedde destijds de reis- en verblijfkosten. In totaal betrof het een bedrag van vijfduizend dollar. Volgens Geesink werd het geld in 1996 uit eigen beweging door Welch teruggestort, omdat hij in de gelegenheid zou zijn gesteld reclame te maken voor Salt Lake City. Welch zelf zegt dat de vijfduizend dollar een cadeautje was voor Geesinks zestigste verjaardag.

Tasuku Tsukada, de burgemeester van Nagano, heeft gisteren toegegeven persoonlijk opdracht te hebben gegeven om in zijn stad mogelijk belastende documenten over IOC-leden te verbranden. Het waren in totaal tien pakken papier.

FOTO: AP

• Tasuku Tsukada, de burgemeester van Nagano, baarde gisteren opzien met zijn bekentenis dat hij hoogstpersoonlijk opdracht heeft gegeven documenten te verbranden over de ontvangst die 62 IOC'ers in september 1991 in de Japanse stad ten deel is gevallen. Dagenlang was vergeefs naar de papieren gezocht. Dit na beschuldigingen dat ook de olympische gastheer van de Winterspelen 1998 IOC-leden met geld, goederen en diensten had verwend. Het IOC-bezoek kostte 15 miljoen gulden. "Dit is de Japanse manier om een dossier af te sluiten", zei de burgemeester over het verbranden. De documenten, tien pakken papier in totaal, werden al in 1992 vernietigd, nadat het IOC Nagano de Spelen had toegewezen. Volgens de Amerikaanse kranten The Washington Post en The New York Times hebben enkele IOC-leden opdracht gegeven de papieren te vernietigen.

• Twee dagen nadat Pirjo Häggman bekendmaakte vrijwillig terug te treden is een tweede Fins IOC-lid in opspraak gekomen. Finse media meldden dat Peter Tallberg (61), lid sinds 1976, zijn drie zonen aan banen in olympische kandidaatsteden heeft geholpen. Ook IOC'er David Sibandze uit Swaziland zou dat hebben gedaan. Tallberg is niet van plan net als Häggman af te treden. "Ik heb geen invloed op waar mijn volwassen kinderen werk zoeken", aldus de voormalig voorzitter van de wereldzeilbond.

• In Utah, Verenigde Staten, maakte openbaar aanklager Jan Graham bekend een vijfde onderzoek te openen naar de corruptie rond de Winterspelen 2002 in Salt Lake City. Ze werkt daarbij nauw samen met de FBI en het ministerie van Justitie. Graham wil weten of het campagneteam van Salt Lake City de wetten van Utah heeft geschonden met het toekennen van geld, studiebeurzen, medische hulp en goederen aan IOC-leden.

• Salt Lake City heeft ondertussen grote problemen om sponsors voor de Spelen te vinden. Dat bevestigde John Krimsky, chef marketing van het Amerikaans olympisch comité. "Twee sponsorcontracten van samen 25 miljoen dollar (50 miljoen gulden) zijn voorlopig van de baan, omdat de betreffende firma's de uitkomst van alle onderzoeken willen afwachten", zei hij. De organisatie van de Spelen moet nog 250 miljoen gulden sponsorgeld binnenhalen.

De organisatie van de Olympische Spelen in 2000 in Sydney doet er alles aan om buiten de draaikolk van beschuldigingen te blijven. De Australische deelstaat New South Wales gaat om die reden de contracten openbaar maken, die voor de Spelen zijn gesloten. De contracten waren jarenlang geheim, nu gaan ze uit de kast om geruchten over omkoping te ontzenuwen. "We willen geen heksenjacht op de vorige regering, die de verdragen heeft ondertekend", aldus olympisch minister Knight.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.