&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 


[Beurstip]
[Hypotheek-angst?]
[ABN AMRO]
[ICT Challenge]
[Reaal]
[Ordina]
[Autosite]

Wall Street onder druk

Van een onzer redacteuren - NEW YORK, vrijdag

Wall Street werd gisteren geplaagd door forse koersdalingen in de 'achtertuin' Latijns-Amerika. De Braziliaanse real daalde liefst 7,6% ten opzichte van de dollar, terwijl de Bovespa-beursindex 4,6% lager sloot. In Argentinië moesten de koersen zelfs met gemiddeld 6% terug. In de VS liepen vooral de sterk opgelopen technologie- en internetfondsen forse klappen op. Uiteindelijk sloot de Dow Jones-index 71,83 punten lager op 9264,08.

Sun Microsystems, waarvan de winst per aandeel ($0,66) twee dollarcent beneden de verwachting lag, moest $6¾ terug naar $98 5/8. Telecomconcern Lucent, dat een tegenvallende omzetgroei naar buiten bracht, daalde $8½ naar $107. IBM daarentegen liep alvast vooruit op de nabeurs bekendgemaakte, inderdaad goede cijfers met een stijging van $2½ op $197.

Gisteren werd ook bekend dat de internet-'zoekmachine' Lycos op zoek is naar een partner die voor 20% goed voor ƒ1 miljard in de onderneming wil deelnemen. Gesprekken met potentiële kandidaten zijn al gaande.

Met het oog op een internationale expansie kan het bedrijf een grote strategische partner goed gebruiken, zo liet vice-president Eric Gerritsen weten. In het geruchtencircuit circuleren het Duitse mediaconcern Bertelsmann en de Amerikaanse softwareproducent Microsoft. Het aandeel Lycos steeg gisteren met liefst $12¼ naar $117.

Olieconcern Exxon maakte gisteren bekend vorig jaar een nettowinst van $6,37 miljard te hebben geboekt. Door de aanhoudend lage olieprijs was dat 25% lager dan het recordresultaat dat in 1997 werd geboekt. Het concern boekte desondanks een klein winstje van $1/8 op $71 1/8.

Het tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten is toegenomen van $13,6 miljard in oktober tot $15,5 miljard in november, een stijging van 14%. Dat is veel hoger dan de meeste analisten hadden verwacht.

De Amerikaanse import bereikte voor de tweede achtereenvolgende maand een recordniveau. Er was een groei met 0,4% tot $94,1 miljard. De export daarentegen verminderde met 2% tot $78,7 miljard.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.