&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 


[Beurstip]
[ICT Challenge]
[Autosite]
[ABN AMRO]
[Reaal]
[Hypotheek-angst?]
[Ordina]

Houders van pref-rechten
verwijten KBB haastklus

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, vrijdag

De fusiepartners Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) en Vendex willen niet onderhandelen met de houders van KBB-preferentierechten, die vrezen veel te weinig voor hun stukken te krijgen. "Dat zou de juridische fusie nog verder opschuiven in de tijd", aldus KBB-commissaris mr. Rob Hazelhoff, gisteren tijdens een informatieve aandeelhoudersvergadering. De Stichting Belangenbehartiging Preferentierechten KBB is bang voor een 'haastklus' in haar nadeel, en zal mogelijk nog vandaag een verweerschrift indienen.

De ontstaansgeschiedenis van de preferentierechten begon in 1983, toen het Bijenkorf-concern in grote financiele problemen verkeerde. Besloten werd het vreemd vermogen te verkleinen door de uitgifte van nieuwe, cumulatief preferente aandelen. Uiteindelijk waren er midden jaren tachtig zeven verschillende KBB-stukken genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. In 1991 waren daar alleen nog de gewone aandelen en de eerder vermelde cumprefs van over.

Er werd toen besloten de laatste categorie te vervangen door gewone aandelen plus apart verhandelbare preferentierechten, die recht geven op de uitbetaling van een jaarlijks dividend van minimaal twee gulden. Houders van deze rechten profiteren dus alleen maar als het dividend beneden die grens uitvalt, want in dat geval krijgen ze het verschil bijbetaald.

Van de 6.948.942 preferentierechten is meer dan de helft (3.457.191) al in bezit van Vendex. KBB heeft 98.282 stukken in handen. Bezitters van de overige rechten (in totaal zo'n 45% ) hebben zich deels bij de stichting aangesloten.

"Sedert 1991 is er elk jaar een dividend van minimaal twee gulden uitbetaald", zo benadrukte KBB-commissaris J. den Hoed RA gisteren. "Gemiddeld kwam het in die periode zelfs uit op ƒ2,90. En wat betreft de toekomst is het praktisch uitgesloten dat KBB minder dan twee gulden zal uitkeren. Er kan dus nauwelijks waarde aan de rechten worden toegekend."

De rechten werden eerst verhandeld op de incourante markt, waar als laatste koers 28 cent per stuk werd genoteerd. Na het opheffen van die markt organiseert ABN Amro de handel in de stukken. Vorig jaar verwisselden ruim 128.000 rechten van eigenaar, waarvan de laatsten tegen 5 cent per stuk. "De ideeën van de stichting gaan meer richting vijf gulden. Dat is honderd maal de laatste prijs waarop gehandeld is", merkte Hazelhoff droogjes op.

Eind december vorig jaar hebben Vendex en KBB bij de president van de Amsterdamse rechtbank een verzoek ingediend om een deskundige te laten benoemen. Deze moet vervolgens een prijs bepalen als schadeloosstelling voor de rechten, die verdwijnen als de nieuwe vennootschap Vendex KBB van start gaat.

Juist deze gang van zaken is de 'boze' houders van preferentierechten een doorn in het oog. "We hebben beide partijen al voor de kerst uitgenodigd voor overleg", aldus hun advocaat, mr. A. van der Marel. "Daar is niet op gereageerd. Vervolgens is de rechter gevraagd een deskundige te benoemen, zonder dat wij daarvan op de hoogte zijn gesteld."

Hazelhoff stelde dat overleg met "een groot aantal" houders te lang duurt. "De houders kunnen nagaan wie de deskundige wordt, en eventueel door die deskundige worden gehoord. Bovendien kan een akkoord met de stichting nooit bindend zijn voor degenen die zelf willen onderhandelen. Dan kom je uiteindelijk toch weer bij de rechtbank terecht. Ik zie niet in hoe je daar omheen kunt."

Van der Marel toonde zich niet overtuigd. "U beroept zich op praktische gronden, maar de handelwijze is op z'n minst onhoffelijk." De houders van de preferentierechten plaatsten daarnaast de nodige kanttekeningen bij de laatste transactieprijs. "Stel, er komt een recessie", zo filosofeerde een van hen, W. Bakker. "Er wordt een jaar geen dividend uitgekeerd, en de waarde van de rechten vliegt omhoog. Ik weet dat er mensen zijn die bereid waren veel meer te bieden dan vijf cent per stuk. ABN Amro heeft z'n huiswerk niet goed gedaan. En u wilt gewoon zo goedkoop mogelijk inkopen."

De stichting, die nu ruim tien van de naar schatting twintig belanghebbenden vertegenwoordigt, wil dat tenminste drie deskundigen ruim de tijd krijgen om de hoogte van de schadeloosstelling te bepalen. "Wij willen de fusie tussen Vendex en KBB helemaal niet vertragen", aldus Van der Marel na afloop van de waarschijnlijk op een na laatste KBB-aandeelhoudersbijeenkomst. "Maar Vendex wil er een haastklus van maken, en de belangen van onze cliënten zijn groot. Die paar weken extra kunnen er nog wel bij."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.