&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 


[ABN AMRO]
[Hypotheek-angst?]
[Autosite]
[Ordina]
[Reaal]
[ICT Challenge]
[Beurstip]

Interpolis is weer
koploper lijfrente

TILBURG, vrijdag

De markt voor koopsommen en lijfrenteverzekeringen is vorig jaar weer gegroeid, zij het een stuk minder dan in het recordjaar 1997. In totaal gaat het om een omzet van naar schatting ƒ4,3 miljard. Nummer één was weer Rabo-dochter Interpolis, die ruim ƒ760 miljoen omzet boekte. Maar ABN Amro is met een opvallend sterke opmars bezig.

De totale markt groeide, volgens een voorlopige schatting van Het Verzekeringsblad, met 8% van ƒ4 miljard in 1997 naar ƒ4,3 miljard vorig jaar. In 1997 was er nog sprake van een groei van 39%. Het Interpolisconcern, waaronder tegenwoordig ook de 'direct writers' Rozeker (in samenwerking met Robeco) en Sterpolis vallen, groeide ƒ115 miljoen ofwel 18% van ƒ645 miljoen naar ƒ760 miljoen. "We hebben dus onze koppositie duidelijk verbeterd," aldus Bert Brunninkhuis, directeur Leven Particulieren van Interpolis.

Het Verzekeringsblad publiceert in haar jongste editie een overzicht van de prestaties van de verzekeraars. Maar die is niet compleet omdat Nationale Nederlanden, Aegon, Delta Lloyd en Fortis geen gegevens verstrekten. "Kennelijk hebben ze daar strategische redenen voor die ik niet ken," aldus Brunninkhuis, die heeft uitgerekend dat deze vier maatschappijen samen een omzet hebben gemaakt van ƒ1,3 miljard. Aangezien Interpolis daarvan al ruim de helft heeft geproduceerd is de koppositie van Interpolis volgens hem onbetwist.

Tweede op de ranglijst is Achmea, die de omzet zag stijgen van ƒ442 miljoen naar ƒ473 miljoen; derde ABN Amro (van ƒ213 miljoen naar ƒ310 miljoen), vierde is Stad Rotterdam (van ƒ188 miljoen naar ƒ201 miljoen) en op de vijfde plaats staat AXA Leven ( van ƒ183,2 miljoen naar ƒ182,1 miljoen). De relatief grootste groei werd dus geboekt door ABN Amro en dat bevestigt de mening in verzekeringsland dat de banken een steeds grotere rol op verzekeringsgebied gaan spelen.

Nederland is massaal overgeschakeld op koopsommen en lijfrenteverzekeringen op basis van aandelen in plaats van vastrentende waarden. "Het aandeel van verzekeringen in beleggingseenheden is flink gegroeid: 52% in 1998 tegen 42% in 1997," aldus meldt Het Verzekeringsblad.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.