&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 


[ABN AMRO]
[Ordina]
[Reaal]
[Beurstip]
[ICT Challenge]
[Autosite]
[Hypotheek-angst?]

Chaos dreigt door
vele euro-munten

Van onze correspondent - BRUSSEL, vrijdag

Er dreigt een chaotische situatie te ontstaan bij de euromunten die vanaf 2002 in omloop worden gebracht. Er zijn meer dan veertig verschillende nationale ontwerpen, die de burger straks in grote verwarring kunnen brengen. Dat bleek gisteren tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement, waar de Europese Centrale Bank waarschuwde voor het gevaar van valse euromunten.

Volgens CDA-Europarlementariër Karla Peijs was het beter geweest als elk land zich had beperkt tot één ontwerp op de kop van de nieuwe euro. Nu blijkt dat Italië en Oostenrijk voor alle acht muntwaarden een aparte nationale kant hebben ontworpen. Nederland hoort tot de bescheiden landen met twee verschillende beeltenissen; de meeste andere landen hebben er drie.

In de hoorzitting over de fraudegevoeligheid van de euro werd door deskundigen gezegd dat het grootste probleem niet bij de duurdere bankbiljetten ligt, maar juist bij de kleinere coupures en munten. Die worden meestal niet gecontroleerd door de ontvangers. Het grote aantal verschillen per land zal het probleem van valsemunterij alleen maar verergeren.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.