&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 


[Reaal]
[ICT Challenge]
[Autosite]
[Beurstip]
[Ordina]
[Hypotheek-angst?]
[ABN AMRO]

Edon en Pnem vormen
grootste nutsbedrijf

Van een onzer verslaggeefsters - UTRECHT, vrijdag

Door een fusie van de energiedistributiebedrijven Pnem/Mega en Edon ontstaat het grootste nutsbedrijf in Nederland. De kersverse reus stoot het Nuon ENW van de eerste plaats en wil een serieuze concurrent worden van de Gasunie.

De onderneming na de fusie heeft een omzet van ƒ8,2 miljard, 8000 werknemers en een aandeel van 30% van de Nederlandse energiemarkt. De activiteiten bestrijken de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel (Edon), Brabant en Limburg (Pnem/Mega). Daarnaast heeft het 25% van de kabelmarkt in handen en activiteiten in de afvalverwerking (15%). Deze laatste poot zal versterkt worden doordat het afvalverwerkingsbedrijf VAM wordt overgenomen, waardoor het marktaandeel uitgroeit tot 23%.

Het hoofdkantoor van het nieuwe bedrijf, dat nog geen naam heeft, zal in Arnhem worden gevestigd. De verwachting is dat de fusie weinig effect zal hebben op de werkgelegenheid. Wel moeten beide bedrijven de eerder in gang gezette reorganisatie nog afronden. Bij Pnem/Mega verdwijnen daardoor het komende jaar 300 werknemers, bij Edon zijn dat er 120.

De snelle ontwikkelingen op de energiemarkt in Europa hebben de bedrijven naar elkaar toegedreven. De Nederlandse energiesector verloor vorig jaar al 8% van de omzet aan buitenlandse concurrenten. "Beide bedrijven zijn de eerste fase van de liberalisering zonder al te grote kleerscheuren doorgekomen. Maar de buitenlandse energie-aanbieders zijn de Nederlandse markt sneller opgegaan dan wij in eerste instantie inschatten", aldus bestuursvoorzitter W. Wiechers. Het concern gaat de tegenaanval inzetten door op korte termijn een kantoor te openen in Duitsland. "Steeds meer bedrijven bewegen zich nu ook over de eigen grenzen. Aan die tendens kunnen wij ons niet onttrekken", aldus Wiechers.

Of het bedrijf ook echt de serieuze speler op de Europese markt kan zijn is nog maar de vraag. Hoewel het een plekje net onder de top tien van grootste bedrijven heeft veroverd, blijven ze nog ver achter op Europese energiegiganten als het Franse EDF, met een omzet van ongeveer ƒ80 miljard en Duitse RWE met een omzet van ƒ70 miljard.

De energieproductie moet een belangrijke kernactiviteit blijven. Het belang van Pnem/Mega in het productiebedrijf EPZ zal in de nieuwe onderneming gehandhaafd blijven. Volgens Wiechers is het belangrijk dat het bedrijf controle houdt over energieproductie. "Daardoor kunnen wij mede de prijs van stroom bepalen, in plaats van dat het ons wordt opgelegd door derden." Edon zal wel het 50% belang in het productiebedrijf Epon afstoten.

Het nieuwe gefuseerde bedrijf krijgt door de omvang een betere onderhandelingspositie op de markt voor inkoop van gas en elektriciteit. De fusiepartners willen de strijd met de Gasunie aanbinden door de handel in het goedkopere gas uit Groot-Brittannië uit te breiden. "Wij willen een serieuze concurrent worden van de Gasunie en denken goede troeven in handen te hebben om dat te realiseren", aldus Wiechers.

Het concern is daarbij van plan een vestiging te openen in de hoofdstad. "Wij verwachten dat Amsterdam het handelscentrum wordt voor dit deel van Europa", aldus Wiechers. Via de Amsterdamse stroombeurs, de APX, wil het bedrijf zijn klanten straks stroom kunnen aanbieden tegen een zo laag mogelijke prijs.

Begin december spraken beide bedrijven voor het eerst over een mogelijk samengaan. Edon en Pnem/Mega sluiten wat activiteiten betreft goed op elkaar aan. Beide ondernemingen zijn multi-utilities. Klanten kunnen er niet alleen aankloppen voor energie, maar ook voor afvalverwerking en kabel- en telecomdiensten.

Het integratieproces zal in stappen verlopen. Eerst worden de energiebedrijven EnTrade van Pnem/Mega en Treadon van Edon geïntegreerd. Daarna volgen de telecom- en afvalactiviteiten. Binnen een jaar tijd moet de fusie zijn afgerond. Volgens Edon-directeur C. Witvliet hebben beide ondernemingsraden al ingestemd met het fusieplan. De Nederlandse Mededingingsautoriteit is op de hoogte gebracht en moet nog goedkeuring geven. "Maar wij verwachten geen problemen", aldus Witvliet.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.