&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 


[Reaal]
[Hypotheek-angst?]
[ABN AMRO]
[ICT Challenge]
[Ordina]
[Autosite]
[Beurstip]

Cap Gemini profiteert van
zeer gunstige it-markt

Van een onzer verslaggeefsters - UTRECHT, vrijdag

Automatiseerder Cap Gemini heeft vorig jaar de wind in de rug gehad. De uitstekende marktomstandigheden zorgen voor een groei van de nettowinst met 35,9% van ƒ126,4 miljoen over 1997 tot ƒ171,8 miljoen over 1998.

De omzet nam volgens de gisteren bekendgemaakte voorlopige jaarcijfers toe van ƒ1,2 miljard tot ƒ1,4 miljard, een stijging van 24,8%. De omzet steeg over de hele breedte van de activiteiten van Cap Gemini. Nieuwe ontwikkelingen als internet, intranet en electronic commerce worden langzaam volwassen.

Vooral doordat er minder korting gegeven hoefde te worden, bleven de kosten achter bij de omzetgroei. Het bedrijfsresultaat nam hierdoor toe met 34,7% tot ƒ257,7 miljoen. De nettowinst per aandeel steeg tot ƒ4,00 (+35,9%).

Volgens bestuursvoorzitter B. Brix is het nog te vroeg in het jaar om over resultaten voor 1999 te spreken. "De verwachting is dat dit jaar de economische groei wat zal afnemen. De vraag is, hoe werkt dit door op onze klanten? Waar gaan ze besparen?" Toch verwacht hij voor de gehele informatie- en communicatietechnologie een positieve marktontwikkeling met een groei van tussen de 10 en 15%. Op de vraag of Cap boven of onder de markt zal presteren wilde hij nog geen antwoord geven. Dat zal gebeuren bij de presentatie van de definitieve jaarcijfers.

Brix signaleert dat de vraag naar oplossingen voor het millenniumprobleem in de tweede helft van vorig jaar zijn afgenomen. De speciale 'factory' die Cap Gemini hiervoor heeft, zag de orderportefeuille heel dun worden. Deze teruggang bij millenniumopdrachten werd gecompenseerd door een toenemende vraag naar andere diensten, zoals het implementeren van ERP-software.

"Wat je ziet is dat bedrijven vaak met eigen personeel het millenniumprobleem oplossen en onze diensten inhuren voor overige automatiseringstaken". aldus Brix. Hij denkt dat de meeste grote klanten van Cap Gemini de 2000-problemen inmiddels onder de knie hebben en nu in een testfase verkeren.

Het personeelsverloop lag vorig jaar op 15,4%, dat is iets boven de marge die Cap nastreeft van tussen de 10 en de 15%. Wel signaleert de automatiseerder dat het afgelopen halfjaar het verloop iets minder was. In totaal werken bij Cap Gemini nu 6.987 medewerkers. Om het verloop tegen te gaan, voert de automatiseerder dit jaar een soort keuze-regeling in, waarbij werknemers voor een gedeelte van hun brutoloon zelf een bestemming kunnen kiezen. Een deel van het salaris kan worden besteed aan bijvoorbeeld kinderopvang, extra vrije dagen of meer pensioenopbouw.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.