&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 


[Beurstip]
[Ordina]
[ABN AMRO]
[Reaal]
[Autosite]
[ICT Challenge]
[Hypotheek-angst?]

ASML ziet pas volgend
jaar herstel resultaat

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, vrijdag

ASM Lithography, producent van machines waarmee chips kunnen worden geproduceerd, is in de tweede helft van vorig jaar in de rode cijfers gedoken. Voor de eerste helft van dit jaar wordt geen verbetering verwacht, terwijl het herstel in de tweede jaarhelft broos zal zijn. ASML houdt er dan ook rekening mee dat de winst over heel 1999 lager uit kan vallen dan die over 1998.

ASML maakte gisteren de jaarcijfers bekend. Over heel 1998 boekte het concern een winst van 136,6 miljoen, terwijl de eerste helft een winst opleverde van ƒ140 miljoen. Dat betekent dat er in het tweede halfjaar een verlies is geleden van ƒ3 miljoen. Per aandeel daalde de winst van ƒ2,38 naar 99 cent. De omzet zakte van ƒ1,8 naar ƒ1,7 miljard.

ASML-topman Willem Maris schreef de winstval vooral toe aan de overcapaciteit in de halfgeleiderindustrie. "Als er twintig bedrijven zijn die allemaal denken 10% marktaandeel te kunnen gaan behalen en daarop gaan investeren, dan krijg je een flinke overcapaciteit."

Dat miste zijn uitwerking op ASML niet, de winstmarge daalde van 42 naar 38 procent. Toch toonde Maris zich nog redelijk tevreden. "Wij draaiden een nul, terwijl onze concurrenten diep in de min zakten."

De orderportefuille van ASML is momenteel ook bepaald niet rijkelijk gevuld. In het orderboek staan slechts 51 machines, tegen eind 1997 158. Om quitte te draaien moet ASML dit jaar tussen de 130 en 135 systemen verkopen. Vorig jaar waren 115 verkochte systemen voldoende om break even te draaien.

Vorig jaar verkocht ASML ook aanmerkelijk minder machines dan in 1997 (162 tegen 211 machines). Dat de omzet niettemin nog redelijk op peil bleef, was te danken aan het feit dat afnemers steeds geavanceerdere en dus duurdere machines willen kopen. Vooral in de tweede helft zakten de verkopen in. Toch wist ASML het marktaandeel, volgens voorlopige Dataquest-cijfers, te vergroten van 25 tot 30%.

Ondanks de teruglopende verkopen heeft ASML weer meer geld gestoken in research en development. Tegen ƒ205 miljoen in 1997 gaf het concern daarvoor ƒ319 miljoen uit in '98. "We willen onze technische voorsprong op onze concurrenten handhaven. We moeten nu nieuwe producten ontwerpen, zodat we klaar zijn als de vraag weer aantrekt", aldus financieel directeur Gerard Verdonschot.

ASML is er van overtuigd dat de markt in 2000 sterk gaat herstellen. "2001 wordt weer een booming jaar", aldus Willem Maris. De ASML-top greep de gelegenheid gisteren aan om geruchten over liquiditeitsproblemen binnen de onderneming te ontzenuwen. "Onze financiële positie is gezond. Mede dankzij de convertible die we in april hebben uitgegeven, hebben we 300 miljoen gulden in kas."

Vorig jaar al meldde ASML dat enkele Koreaanse afnemers heeft gesteund door hen later te laten betalen. "Dat kost ons niets", aldus Verdonschot, "integendeel. Ze betalen gewoon rente over die bedragen en dat levert een hogere rente op dan we hier van de bank zouden krijgen. En ze betalen bijzonder netjes."

Maris wilde niet zeggen wat het ASML kost om de "Koreaanse vrienden" te steunen. "Het heeft er wel toe geleid dat Azië, waar we een beetje bang voor waren, toch het voor ons belangrijkste gebied is gebleven."

ASML heeft niet alleen in R&D stevig geïnvesteerd. "Onze machines worden steeds complexer en dat leidt tot een groeiende vraag naar support. Het personeelsbestand is daardoor weer gegroeid met bijna 350 man naar 2364.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.