&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 


[ICT Challenge]
[ABN AMRO]
[Ordina]
[Reaal]
[Autosite]
[Beurstip]
[Hypotheek-angst?]

Afname groei aantal
arbeidsongeschikten

Van een onzer redacteuren - AMSTERDAM, vrijdag

De groei van het aantal arbeidsongeschikten loopt langzaam terug. Kwamen er in het eerste kwartaal van 1998 nog ruim 7000 arbeidsongeschikten bij, in het derde kwartaal van het vorig jaar waren dat er bijna 4000. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Landelijk instituut voor sociale verzekeringen (LISV) dat de uitvoering van de sociale zekerheid coördineert.

In totaal waren er eind september 897.353 geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Omgerekend naar volledige arbeidsongeschiktheid steeg het aantal volledige WAO-uitkeringen tot 752.885. Ook hier is sprake van een lichte afzwakking van de groei. Gemiddeld steeg de volledige arbeidsongeschiktheid in 1998 met 1496 per maand. In het derde kwartaal van 1998 bedroeg die stijging echter 1241 gemiddeld per maand.

Volgens het LISV wordt de stijging van het aantal arbeidsongeschikten niet veroorzaakt door minder strenge keuringen. Uit een onderzoek onder langdurig arbeidsongeschikten dat in opdracht van het LISV is uitgevoerd, blijkt dat vooral de vergrijzing van de beroepsbevolking en het toenemend aantal vrouwen op de arbeidsmarkt (met name in de zorgsector) daarbij een belangrijke rol speelt. Ook "ongunstige ontwikkelingen in de arbeidsomstandigheden" spelen volgens het LISV-onderzoek een rol.

Volgens dat onderzoek zijn mensen die na twaalf maanden ziekte in de wao terecht komen juist zieker dan in 1991. Ondanks die ernstiger ziektebeelden is de verhouding tussen het aantal volledig en gedeeltelijk arbeidsongeschikten niet veranderd. Wel constateert het onderzoek dat keuringsartsen moeite hebben met de toepassing van de strengere keuringseisen bij psychische klachten. Mensen met psychische klachten krijgen volgens het LISV in 1998 vaker een wao-uitkering dan in 1991.

Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid presenteerde vorige week plannen om het aantal arbeidsongeschikten terug te dringen waarin hij onder meer voorstelt arbeidsongeschikten vaker en beter te keuren. Een woordvoerder van de staatssecretaris wijst erop dat "beter en vaker" keuren iets anders is dan "strenger". Hoogervorst wil niet de keuringsnormen aanscherpen, maar arbeidsongeschikten vaker oproepen voor herkeuring, zodat bezien kan worden of ze weer zijn hersteld. Ook wil hij een betere controle op keuringsartsen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.