&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 


[ABN AMRO]
[Hypotheek-angst?]
[Reaal]
[Ordina]
[Beurstip]
[Autosite]
[ICT Challenge]

Onderwijsbond Aob
blaast federatie op

Van een onzer redacteuren - ZOETERMEER, vrijdag

De onderwijsbond Aob stapt uit de federatie met de Abvakabo FNV en de politiebond NPB. Een week voor de feestelijke start van de samenwerking ziet de onderwijsbond onoverkomelijke hobbels. De onderwijsbond blaast met dit besluit de hele federatie op. De ambtenarenbond Abvakabo is hierover hevig teleurgesteld.

"Wij zijn 2 jaar met de drie partijen heel intensief bezig geweest om de federatie gestalte te geven. Alle voors en tegens zijn de afgelopen periode over tafel gegaan. Wij dachten dat niets deze historische overeenkomst nog in de weg kon staan. Het besluit van de onderwijsbond komt voor ons dan ook als donderslag bij heldere hemel", zegt Cees Vrins, voorzitter van de Abvakabo FNV.

Aob is bang leden te verliezen aan de concurrerende onderwijsbond van de CNV, als het plan wel was doorgegaan. In de federatie zouden minder mensen komen te zitten dan het totaal van de drie bonden bij elkaar opgeteld. De onderwijsbond is bang dat met minder mensen de kwaliteit van het product niet gewaarborgd kan blijven. "Vooral jonge docenten kijken heel erg naar het product dat geboden wordt. Staat ze dat niet aan dan stappen ze zonder pardon over naar de concurrent en dat kunnen wij ons als grootste bond voor de leraren niet permitteren", zegt J. Tichelaar, voorzitter van Aob.

Vrins: "Op zich kan ik de argumenten nog wel begrijpen, maar die voorwaarden voor een federatie waren allang bekend." De Abvakabo voorzitter vindt het dan ook onbegrijpelijk dat ze hier op het allerlaatste moment mee komen.

Voor de Aob, druk met de onderwijsstakingen, komt hun eigen besluit uiterst ongelegen. "We hadden geen slechter moment kunnen uitkiezen. Helaas kon het niet anders, want volgende week zouden de statuten vastgelegd worden", aldus de voorzitter.

De ambtenarenbond gaat nu samen met de politiebond bekijken hoe zij nu verder gaan. Vrins: "Een federatie zit er niet meer in, samenwerken wel. De plannen die er waren op het gebied van automatisering en gezamenlijke huisvesting gaan dan ook gewoon door."

Het idee was dat door samenvoeging van de kantoren van de bonden de ledenservice en de collectieve belangenbehartiging goedkoper en beter zou worden. De drie verenigingen zouden blijven bestaan zodat politieagenten lid konden blijven van de politiebond en de leraren van de onderwijsbond.

Ook de vakcentrale FNV is teleurgesteld. Hij is een warm voorstander van de samenwerking van de bonden in de collectieve sector. De federatieraad zal zich over de ontstane situatie buigen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.