&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]

Clinton haalt Star Wars
uit de ijskast

Van onze correspondenten - NEW YORK/MOSKOU, vrijdag

De Verenigde Staten willen tot groot ongenoegen van Rusland het beruchte 'Star Wars'-defensieprogramma van voormalig president Ronald Reagan gedeeltelijk nieuw leven inblazen.

President Clinton stelt 13 miljard gulden extra beschikbaar voor de productie van een omvangrijk systeem van strategische verdedigingswapens, waarmee raketaanvallen op Amerikaans grondgebied kunnen worden afgeslagen. In totaal komt het budget hiervoor op 20 miljard gulden.

Volgens het Witte Huis en het ministerie van Defensie, het Pentagon, staat de veiligheid van de VS op het spel nu vijandige staten als Noord-Korea en Iran over lange-afstandsraketten beschikken.

In een opmerkelijke politieke ommezwaai heeft Clinton het groene licht gegeven voor de plannen. De president heeft Rusland verzocht om het openbreken van het 'Anti-Ballistic Missile Treaty' (ABM), opgenomen in het Salt I-verdrag uit 1972. Het ABM-verdrag verbiedt de ontwikkeling van anti-ballistische wapensystemen.

In een brief aan zijn Russische ambtgenoot Jeltsin dringt Clinton aan op nieuwe onderhandelingen die ertoe moeten leiden dat de VS toestemming krijgen voor het opzetten van een "beperkt nationaal raketverdedigingssysteem".

Clinton heeft Jeltsin op het hart gedrukt de VS-plannen niet te beschouwen als een bedreiging van het strategisch evenwicht tussen beide supermachten. De kwestie komt volgende week aan de orde wanneer VS-minister Madeleine Albright (Buitenlandse Zaken) het Kremlin bezoekt.

Afwijzend
De Russen reageerden gisteren evenwel ronduit afwijzend op het Amerikaans voorstel om te gaan rommelen aan het ABM-verdrag. "Elke poging om het ABM-verdrag open te breken, wordt op het ministerie van Defensie gezien als een schending van de strategische stabiliteit", zo waarschuwde generaal-kolonel Leonid Ivasjov gisteravond voor de televisie.

Minister van Defensie William Cohen zei in een toelichting op de plannen dat de VS het ABM-verdrag mogelijk eenzijdig opzeggen als geen overeenstemming met Moskou zou worden bereikt. Volgens Cohen vormen de raketten van Noord-Korea en Iran een reële bedreiging voor de VS.

Clintons nieuwe Amerikaanse verdedigingsschild bevat minder science fiction-elementen dan het omstreden Star Wars-programma van Reagan waartegen de Russen destijds zo fel van leer trokken. Sinds 1983 heeft het Pentagon op de tekentafel een nieuwe generatie geavanceerde wapens ontworpen waarmee binnenkomende raketten kunnen worden onderschept. Daarbij zouden op de grond of de zeebodem gestationeerde raketten worden afgeschoten ter vernietiging van aanvalsraketten die gesignaleerd worden door satellietsensoren.

Reagans plan voorzag onder andere in het gebruik van lasers in het heelal die een beschermend schild vormden tegen aanvallen met nucleaire wapens. Het huidige plan omvat alleen een satellietsensor in de ruimte die de rookpluim van ballistische raketten bij lancering kan traceren.

Vanuit de Siberische regio Krasnojarsk riep ex-veiligheidschef en presidentskandidaat Aleksandr Lebed gisteren op het Start II-verdrag, dat een vermindering beoogt van strategische kernwapens, niet te ratificeren. Volgens Lebed zou Rusland bij uitvoering van het verdrag, dat wel door de VS is geratificeerd, militair nog verder verzwakken.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.