&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]

Twijfel over toedracht
rond bloedbad in Racak

Van onze correspondent - BOEDAPEST, vrijdag

Er is twijfel gerezen over de schuld van Servische troepen aan het bloedbad in het Kosovaarse dorp Racak, waar vorige week 45 etnische Albanezen dood werden aangetroffen.

Opvallend is dat Gabriel Keller, tweede man van de Kosovo Verificatie Missie van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa), heeft verklaard dat er sterke aanwijzingen zijn dat de Albanezen niet door de Serviërs zijn vermoord.

Keller gaat hiermee in tegen de mening van de Amerikaanse leider van de missie, William Walker, die eerder onomwonden de schuld bij de Serviërs legde en daarmee de toorn van Belgrado wekte. Walker werd daarop tot persona non grata verklaard. Keller heeft gezegd pas met een rapport te komen als op alle vragen een antwoord is gevonden.

Finse pathologen-anatoom nemen momenteel röntgenfoto's van de lijken. Hiermee kan worden bepaald of de Albanezen tijdens de strijd zijn gedood of zijn gefusilleerd. In tegenstelling tot de openbare aanklager van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, Louise Arbour, mogen de Finnen wel werken in Kosovo.

Een van de vragen die het drama in Racak opwerpt, is waarom het dorp vrijdag nog was uitgestorven en er zaterdag opeens 45 lijken lagen. Een mogelijkheid lijkt dat het ondergrondse Kosovo Bevrijdingsleger UCK in de strijd gevallen kameraden in de bossen had verzameld om hen als burgerslachtoffers te portretteren. Het kind en de vrouwen die zich onder de lijken bevonden, zouden eveneens bij de gevechten in de bossen zijn omgekomen.

Met deze manipulatie zou het UCK de NAVO tot ingrijpen hebben willen dwingen. Het is een cynische verklaring. De gebeurtenissen lijken op het bloedbad in Sarajevo in 1994, toen een mortier op een markt dood en verderf zaaide. Ook toen waren er geruchten dat moslims zelf de 68 dode en ruim 200 gewonde burgers hadden opgeofferd in ruil voor een NAVO-ingrijpen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.