&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]

'Mir gaat aarde verlichten'

Van onze correspondent - MOSKOU, vrijdag

De Russen zijn van plan om over twee weken, ruim anderhalve maand na Kerstmis, alsnog te zorgen voor wat licht in de duisternis. En wel rechtstreeks vanuit de ruimte.

Het twaalf jaar oude, door brand, schimmel en ander onheil getroffen ruimtestation Mir zal worden ingezet bij een bizar experiment, dat volgens sceptici uiteindelijk "voor eeuwig" de aanblik van de hemel kan veranderen.

Op 4 februari zal vanaf het Russische ruimtestation een Progress-bevoorradingsschip worden gelost met aan boord een reusachtige spiegel die, eenmaal ontvouwen, zonlicht naar de aarde moet reflecteren.

Volgens Alla Botvinko, een wetenschapper die betrokken is bij het tot 'Vaandel 2.5' omgedoopte ruimteproject, zal het licht ook in Nederland aan de nachtelijke hemel te zien zijn. "Als het onbewolkt is, heeft de spiegelreflectie op aarde de verschijningsvorm van een forse ster, zo helder als de maan."

Het experiment is bedacht om in de toekomst gebieden waar poolnacht heerst of plekken op aarde waar de hemel door een natuurramp is verduisterd, vanuit de ruimte "bij te lichten". Daarvoor zullen zeker honderd verstelbare spiegels in de kosmos in serie moeten worden uitgezet.

Russische militairen zijn buitengewoon geïnteresseerd in de uitkomst van het experiment, dat volgens leden van de Russische natuurbeweging een verderfelijke uitwerking zal hebben op flora en fauna, omdat biosystemen van miljoenen jaren oud dreigen te worden verstoord.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.