&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]

Veldslag Roemeense kompels en politie

Van onze correspondent - BOEDAPEST, vrijdag

De al vier dagen durende confrontatie tussen mijnwerkers en politie is in Roemenië gisteren danig uit de hand gelopen. Na een veldslag moesten meer dan 50 politieagenten en 20 burgers zich in het ziekenhuis laten behandelen. Een onbekend aantal agenten zou in gijzeling zijn genomen.


Met wolken traangas proberen Roemeense politieagenten bij het plaatsje Costesti de naar de hoofdstad Boekarest oprukkende mijnwerkers te keren. De politie moest wijken voor de ongeveer 10.000 kompels. FOTO: AP

Ook politiek viel er een slachtoffer. Minister van Binnenlandse Zaken Gavril Dejeu trad af. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het falen van de ordetroepen, die er maar niet in slagen de kompels tot stilstand te brengen.

De mijnwerkers willen naar Boekarest om hun eisen, waaronder een loonsverhoging van 35%, kracht bij te zetten. De centrum-rechtse regering van premier Radu Vasile wil dat tot elke prijs voorkomen. Bij eerdere demonstraties van de kompels veranderde de hoofdstad in een slagveld. In 1991 vielen er zelfs negen doden en werd premier Petre Roman tot aftreden gedwongen.

Gewapend met knuppels en stenen vielen de mijnwerkers gisteren de politie aan bij een wegversperring bij Costesti op zo'n tweehonderd kilometer van Boekarest. De politie antwoordde met traangas, maar moest toch weer wijken.

De regering vreest behalve het geweld van de mijnwerkers een overslaan van de looneisen naar andere sectoren in de maatschappij. De Roemeense staat is praktisch bankroet en is onder druk van onder meer de Wereldbank wel gedwongen verliesgevende staatsbedrijven, zoals de mijnen, te sluiten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.