&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Buitenland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 


[Matchbank]
[World OnLine]
[Autosite]
[FBTO verzekeringen]
[Primafoon]
[CMG]

Wereldwijd ruim 40
miljoen abortussen
per jaar uitgevoerd

Van onze medische redactie - WASHINGTON, vrijdag

Wereldwijd eindigt de helft van de tachtig miljoen ongeplande zwangerschappen in een abortus. In totaal worden jaarlijks 46 miljoen abortussen uitgevoerd.

Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse Alan Guttmacher Institute in Washington. Het instituut spreekt van 210 zwangerschappen op jaarbasis, waarvan 38 procent niet gewenst is.

Volgens Jeannie Rosoff van het Amerikaanse instituut moet de beslissing van de vrouwen worden gerespecteerd. "Het is onze plicht er voor te zorgen dat de zwangerschapsonderbreking veilig gebeurt. Overigens moeten we er in de eerste plaats voor zorgen dat vrouwen over de middelen beschikken om een ongewenste zwangerschap te voorkomen."

In Oost Europa worden naar verhouding de meeste abortussen uitgevoerd. In Roemenië beslissen bijvoorbeeld 80 van 1000 vrouwen tot een abortus. In Spanje en Ierland, die zeer strenge wettelijke eisen stellen, liggen de cijfers het laagst (10 op de 1000 vrouwen). De liberale wetgeving in Nederland leidt niet tot een hoog aantal abortussen. Nederland staat op een derde plaats na Ierland en Spanje met iets meer dan tien abortussen op 1000 vrouwen.

Jaarlijks sterven 600.000 vrouwen door complicaties tijdens de zwangerschap. Dertien procent (78.000 sterfgevallen) is terug te voeren op een onveilig uitvoerde meestal illegale abortus.