&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 


[FBTO verzekeringen]
[Matchbank]
[Primafoon]
[Autosite]
[CMG]
[World OnLine]

Nederlanders grens over
voor Belgisch onderwijs

Van onze correspondent - BRUSSEL, vrijdag

Elke dag trekken zo'n 5000 Nederlandse scholieren de grens over om in België naar school te gaan. Omgekeerd zijn er slechts 250 Vlaamse kinderen die scholen in Nederland bezoeken.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Limburgse Universiteit Centrum en de Universiteit van Amsterdam. De meeste Nederlandse scholieren op Vlaamse scholen komen uit Zeeuws-Vlaanderen en Limburg. Een opmerkelijke concentratie is rond het Belgische plaatsje Maaseik, waar meer dan 1000 scholieren uit Nederland onderwijs genieten.

De belangrijkste redenen voor de grote stroom schoolpendelaars zijn de goede kwaliteit van het Vlaamse onderwijs en de lage kosten, vooral bij de kleuteropvang en internaten. Zo bieden de meeste scholen warme maaltijden aan en een goede naschoolse opvang tegen een geringe vergoeding. Ook de 'ouderwetse' nadruk op discipline en tucht wordt door Nederlandse ouders gewaardeerd.

Volgens de samenstelster van het rapport, prof. Van Haegendoren, telt ook mee dat het onderwijs in Vlaanderen veel minder omstreden is dan in Nederland. "Het publiek vindt het Vlaamse onderwijs goed. Het Nederlandse onderwijs ligt al een tijd onder vuur. Mede daardoor denken Nederlandse ouders dat het gras aan de overkant groener is."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.